CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2009. oktĂłber 21., szerda 18:42


A biztonságos közlekedés programja

A biztonságos közlekedés programja

Sopronba érkezett a Biztonságon közlekedni egy életúton mobil programsorozat, amelynek célja olyan a gyakorlatban is kipróbálható közlekedési ismereteket bővítő, felfrissítő oktatás gyermekek, fiatalok és felnőttek számára, amelyeknek birtokában a közlekedési balesetek hatékonyabban előzhetők meg.



A Magyar Autóklub a tavalyi döntött az oktatási és továbbképzési program országos kiterjesztésére, azért, hogy a baleseti helyzet és az azzal szorosan összefüggő közlekedési morál kedvezően változzon. Az oktatást, nevelést végző intézmények mellett kiegészítésképpen - speciális programok keretében – történik az alapképzés és továbbképzés, több formában.

A programot, amely mától Sopronban a Tesco parkolóban felépített pályán és annak környékén zajlik, dr. Simon István alpolgármester és Farkas Gábor, Sopron rendőrkapitánya indította útjára.

Dr. Simon István alpolgármester fontosnak nevezte a programot, amely lehetőséget biztosít a fiataloknak, hogy kipróbálhassák a különböző közlekedési helyzeteket, egyben felhívta a figyelmüket mindazokat a veszélyforrásokat, amelyek a fiatalokra a közúti közlekedés során leselkednek. ,,A közlekedés egy veszélyes üzem, a szabályait mindenkinek ismernie kell és be is kell azokat tartani.” – mondta az alpolgármester.

Farkas Gábor rendőrkapitány elmondta: nincs annál szomorúbb a rendőrök számára, mint amikor balesetnél kell helyszínelniük, és még rosszabb, amikor gyerek esetében kell azt megtenni. A tavalyi évhez hasonlóan a halálos közlekedési balesetek száma a Soproni Rendőrkapitányság területén 15- ről 3 - ra csökkent - számolt be a rendőrkapitány, aki hozzátette: a maihoz hasonló rendezvények nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a rendőrség, az önkormányzat, a civil szervezetek és a lakosság összefogásával, a felvilágosító munka eredményeképpen kevesebb baleset történjen.

A program ingyenesen kínálja az általános iskola felső tagozatos diákjainak tanórán kívüli oktatását.

Így, a Fékezd magad programban a résztvevők megismerik azokat a fizikai törvényszerűségeket, melyek a féktávolsággal, a fékúttal összefüggésben jelennek meg. (Pl: ha féktávolságon belül lépünk egy jármű elé, akkor bármilyen jó gépkocsi, bármilyen jó vezetője ellenére a baleset bekövetkezhet.)


A távolságbecslő program lényege, hogy a közeledő jármű megállási távolságát rendkívül rosszul ítélik meg a gyerekek (felnőttek is). A program a gyakorlatban mutatja be a tévedés nagyságát.
„Ki a mester két keréken?” - kerékpározással összefüggésben, a szabályokról, a gyakorlati tudnivalókról történik oktatás, mely filmvetítéssel kezdődik és egy speciálisan felépített pályán gyakorlati vezetéssel folytatódik.
A környezetvédelmi oktatás a gépjárművel kapcsolatban, a tulajdonosok által előforduló környezetkárosításra vonatkozó felhívások lényegét ismerteti. (pl.: olajcsere az erdő szélen, gépkocsi mosás stb.)