CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2009. november 12., csütörtök 22:44


25 éves a vámszakma, hagyományos, rangos soproni találkozója

25 éves a vámszakma, hagyományos, rangos soproni találkozója

A soproni Vámszakmai Napokat a Vám, Jövedéki és Adóügyi Szolgáltatók Szövetsége november 10-11-én rendezte meg a Hotel Sopronban.

25 évvel ezelőtt, tehát 1985-ben az akkori Kereskedelmi és Iparkamara vámügyi tagozata szervezte meg az első soproni vámszakmai napokat. Akkoriban általános igény mutatkozott arra, hogy a vámszakmával foglalkozó civil oldal, a vámügyintézők számára legyen egy rendszeres, továbbképző fórum, ahol a legfrissebb információkat meg tudják kapni a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága különböző szintű vezetőitől, szakemberektől, előadóitól, akik a napi munkavégzés során a legfrissebb információk birtokában vannak.

Fekete Antal főtitkár Vám, Jövedéki és Adóügyi Szolgáltatók Szövetségének elnöke (VJASZ elnöke elmondta: Az elmúlt 25 esztendőben hazánkban a gazdasági és a politikai életben egyaránt sok minden megváltozott, volt egy gazdasági rendszerváltás, a vámterületen is sok minden történt. Például bevezették a halasztott vámfizetést, megalkották a vámtörvényt 1995-ben, majd 2004-ben megtörtént az uniós csatlakozásunk is.

- 1993-ban alakult meg a Vámügynökségek és Vámközreműködök Magyarországi Szövetsége, majd az uniós csatlakozásunkat követően, a vámmunka iránti igény csökkenése miatt új szakterületeket is felvett a szövetség a tevékenységei közé.

Fekete Antal főtitkár hozzátette:

- Tagjaink számára megnyitottuk, lehetővé tettük és segítettük a jövedéki tevékenységgel való foglalkozást, majd a környezetvédelmi termékdíjjal való foglalatoskodást is. Így szövetségünk napjainkban a Vám - Jövedéki és Adóügyi Szolgáltatók Szövetsége néven él és dolgozik, mint szakmai érdekvédelmi szervezet.

- Az idei, jubileumi rendezvény három fő témkör köré volt csoportosítható: vám-, jövedék- és környezetvédelmi termékdíj.
- Mindhárom szakterületen sok változás volt az elmúlt időszakban és várható a közeljövőben is, új jogszabályok, módosítások lépnek hatályba ezeken a szakterületeken. Ezekről tartott előadásokat és konzultációt, fórumot a kétnapos rendezvényen összesen 11 előadó.

Fekete Antal beszámolt arról, hogy a rangos szakmai eseményen – a 25 évre tekintettel egy rövid ünnepi visszatekintés után – dr. Berényi János elnök a szövetség által alapított Szent Máté díjat adta át több olyan külsős szakembernek, akik a 25 év során a szövetség munkáját segítette, támogatta. Többek között: dr. Nagy János, a Vám és énzügyörség országos parancsnoka, Parrragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és Beszteri Sára, a Pénzügyminisztérium főosztályvezetőjének a vámszakmaterületen végzett munkáját ismerték el.

A Szövetség egy másik díjat is alapított a szövetség tagjai, képviselői számára. A Pro Teónium díjat hét olyan személynek adományozta az elnökség, akik régóta aktívan tevékenykednek a szövetség életében és példamutató szakmai és emberi magatartást tanúsítanak. Dr. Nagy János, a VPOP parancsnoka elismeréseket adott át azoknak, akik a kezdetek kezdetén az első rendezvény megszervezésében és azóta is a soproni vámszakmai napokon, vagy a szövetség életében jelentős szerepet játszottak. A Sopronban tartott Vámszakmai Napok programjában a következő előadások hangoztak el:

Vám- és Pénzügyőrség, 2010 (Dr. Nagy János altábornagy, országos parancsnok, VPOP), Függő játszmák: a magyar gazdasági jelene és jövőbeni kilátásai (Parragh László, elnök, MKIK). A vámjogszabályok változásai 2009. december 1-jével (Tolnainé Dr. Tóth Veronika, főosztályvezető-helyettes, PM), Az általános forgalmi adóról szóló törvény módosítása 2010. január 1-ével, különös tekintettel a szolgáltatásokra vonatkozó teljesítési szabályokra (Vira Sándor, adószakértő). A Szolgáltatási irányelv bevezetésének hatása a hazai engedélyezési gyakorlatra (az MKEH szemével) (dr. Kaufmanné Szirmai Katalin főigazgató, MKEH), Vámigazgatói tájékoztató (Torda Csaba ezredes, vámigazgató, VPOP), A Modernizált Vámkódex és a jelen vámjogi helyzet viszonya (Teleki József alezredes, vámigazgató-helyettes, VPOP) A származási szabályok és a HR változásai (Kállóné Gallé Júlia, alezredes, osztályvezető, VPOP), A július 1-jei vámjogi módosítások áttekintése, ezek gyakorlati hatásai (Barcza Attila hadnagy, mb. osztályvezető, VPRK).

A november 11-i programban A fémkereskedelmi engedélyköteles anyaggal végzett tevékenységre vonatkozó törvény hatályba lépésével kapcsolatos vámhatósági feladatok, ügyintézői lehetőségek, (Dr. Vanner Gábor ezredes, jövedéki igazgató, VPOP), A környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény változásai január 1-jével (Borsányi-Bognár Levente, főosztályvezető-helyettes, KvVM), A környezetvédelmi termékdíj változásával kapcsolatos technikai és gyakorlati változások, az ez évi tapasztalatokról szóló előadások hangoztak el, és fórumot is tartottak a témában. Az importot terhelő általános forgalmi adóra vonatkozó önadózói engedély lehetőségének kiterjesztése, a közvetett képviselő önadózása a gyakorlatban címmel Fekete Antal, adószakértő tartott előadást.

NP