CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2009. november 12., csütörtök 23:00


Rendhagyó történelemóra a Vas' Villában német diákoknak

Rendhagyó történelemóra a Vas' Villában német diákoknak

Nyolc, németországi diák érkezett Sopronba, hogy a rendszerváltozás és a Berlini Fal leomlásához vezető történelmi eseményekről a Páneurópai Piknik és határáttörés helyszínén tájékozódjanak. A Kempten mellől érkezett diákok az esemény szervezőivel és több résztvevőivel is találkoztak Sopronban.


A mai programjuk során a Vas- és Villamosipari Szakképző Iskolában a soproni diákokkal együtt tekintették meg a német vendégek dr. S. Kárpáti György filmjét, amelyet követően Bella Árpád, egykori határőrparancsnok személyesen mesélte el az általa átélt eseményeket.

A Páneurópai Piknik eseményeit a szovjet rendszer morális és fizikai megsemmisülése egyik biztos jelének tartja a volt határőrparancsnok, aki részletesen és szemléletesen emlékezett az 1989. augusztus 19-i napra.

A rendhagyó történelemórán a diákok számos kérdést is feltettek Bella Árpádnak. A leginkább az foglalkoztatta a német fiatalokat, hogy miként hozta meg a határőrparancsnok azt a döntését, hogy ellenállás nélkül átengedi az NDK-s menekülteket. Bella Árpád részletesen is beszélt arról a helyzetről, amikor a parancs és a humánum közötti választásnak erkölcsi súlya alatt kellett dönteni, vállalva a felelősséget.

Soproni programjuk során a németországi diákok Fertőrákoson felkeresik Baltigh Jenőnét, aki számtalan NDK-s menekültnek segített azokban az időkben, és megnézik Csapó Imre Vasfüggöny Múzeumát is, mielőtt szombaton a Terror Háza Múzeum anyagát is megtekintik majd Budapesten.

A német diákok nagyon érdekesnek és különlegesnek azt tartják a 20. évvel ezelőtti történelmi folyamatokkal való helyszíni ismerkedésük során, hogy számtalan szemtanúval találkozhatnak, így első kézből és hiteles forrásból juthatnak ismeretekhez.

BTÉ