CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2009. november 12., csütörtök 23:03


Handler-jubileum: iskolatörténeti és alkotói tárlat nyílt a Liszt-központban

Handler-jubileum: iskolatörténeti és alkotói tárlat nyílt a Liszt-központban

Jubileumot ünnepel idén a Handler Nándor Szakképző Iskola: a soproni iparosképzés 125. éves évfordulóját. Ennek alkalmából ma iskolatörténeti tárlat nyílt a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ első emeletén. A kiállítás egyben az iskolában tanuló alkotók tárlata is.

Képgaléria

Az alkotó diákok tárlatát immár harmadik alkalommal rendezik meg, de az idei jubileumhoz kötődő iskolatörténeti tárlat, a megjelentek száma, a kiállított anyagok sokszínűsége, a színvonalas műsor igazán ünnepivé tette az eseményt.

Diákok, volt diákok, tanárok, az iskola nyugdíjas pedagógusai, szülők jelenlétében Králik Tibor iskolaigazgató köszöntőjét követően, dr. Simon István alpolgármester nyitotta meg a kiállítást, majd Károlyi Gyula, a Sopron és Vidéke Ipartestülete elnöke is szólt az egybegyűltekhez.

Králik Tibor kifejtette: Az iskolának rangos hagyományai biztos alapot jelentenek a jövőre. A jubileumi rendezvények, a kiállítások, versenyek, a diákok és szülők iskolatörténeti vetélkedője mind-mind a ,,handleros összetartozás” gondolatot erősítik, amiben benne van a 125 éves múlt, a ketózdeti vasárnapi rajziskolától Pesti Barnabás örökségén át, a mai művészeti szakoktatásig.

Az iskolatörténeti kiállítás a múltról szól, amire minden handleros és a város is büszke lehet, az iskola alkotóinak kiállítása pedig, arról, hogy mire képesek a tanulók. Ráadásul az intézményben oktatott minden szakma tanulói kiállították munkáikat, amelyek annak tanúságai, hogy Handler Nándor szellemi örökségéhez méltóan, az, aki szakmáját hivatásszerűen szereti, értékeset és szépet alkot.

Handler Nándor, a névadó egyben abban is példakép, hogy ő magát nem tartotta művésznek, ugyanakkor alkotásai annak bizonyítékai, hogy hivatásszerűen végezte a munkáját, ezért maradandót alkotott.

Králik Tibor hangsúlyozta: a handlerosok feladata, hogy ápolják, amire büszkéknek kell lenniük, feladatuk, hogy a jelenben megmutassák, hogy mire képesek, a jövőben pedig az, legyenek olyan mesteremberek, akik alkotnak, gyarapítják környezetüket, közösségüket.

A soproni önkormányzat nevében, dr. Simon István alpolgármester nyitotta meg a tárlatot.

- A soproni önkormányzat mi vagyunk, a soproni emberek, a Handler Iskola pedig mindazok, akik oda tartoznak, akik a handleros lelkiséget, szellemiséget összefogást fontosnak tartják, és azt őrzik – fogalmazott dr. Simon István, aki kifejtette: minden diák tehetséges valamiben. Az iskolába járás tulajdonképpen egy tehetségkutatás, az iskolába járás során kiderül, hogy ki miben tehetséges: az irodalomban, a rajzban, a sportban, a matematikában…

- A jubileumi tárlat azt mutatja, hogy milyen nagyszerű tehetségek vannak közöttünk. A kiállítás pedig, arra is alkalom, hogy megmérjük magunkat egymáshoz képest, az alkotói munkához képest – mondta Sopron alpolgármestere.

A jubileumi tárlat azért is jelentős, mert a fiatalok szemlélete, gondolatvilága, frissessége tükröződik vissza az alkotásaikban. Erre az eredeti látásmódra nagy szüksége van a felnőtteknek is – fejtette dr. Simon István alpolgármester.

Károlyi Gyula, ipartestületi elnök a szakmaszeretet fontosságáról szólt, és arról, hogy a társadalomnak nagy szüksége van jó, a mesterségüket ismerő és szerető szakemberekre. Az ünnep alkalmából az Ipartestületek Országos Szövetsége elismerését adta át a Handler-iskola igazgatójának.

B. Tóth Éva