CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2009. november 17., kedd 22:29


Múzeumok Őszi Fesztiválja: időutazás Sopronban és Sopron Vármegyében

Múzeumok Őszi Fesztiválja: időutazás Sopronban és Sopron Vármegyében

A Győr-Moson-Sopron Megyei Múzeumok Igazgatósága Soproni Múzeum a Storno-házban(Fő tér 8.) a Határtalan történet című új állandó kiállítást előadással egybekötött rendhagyó tárlatvezetéssel mutatta be az érdeklődőknek. A különleges élményt jelentő egyszerre szakszerű, szemléletes és élményszerű tárlatvezetést dr. Kelemen István történész tartotta.

képek Képgaléria

A Múzeumok Őszi Fesztiváljára aligha szervezhetett volna méltóbb programot a Soproni Múzeum, mint azzal a nyílt nappal, amelyen a Határtalan történet állandó kiállítást végigjárva, Sopron elmúlt 500 évében tehettek időutazást a látogatók.

A kiállítás rengeteg kuriózumot, érdekességet tartogat még a Sopron helytörténetében jártas látogatóknak is, ugyanakkor a kiállítás rendezői friss felfedezéseket is bemutatnak, illetve a tárlaton számos, eddig nem látott tárgy is megtekinthető. A legutóbbi múzeumfejlesztésnek köszönhetően pedig, számtalan olyan dokumentum, amely nagyon sérülékeny, digitalizálásra került, így az érintőképernyők segítségével megtekinthetőek, tanulmányozhatóak.

A tárlat Sopron múltján kronológikus sorrendben vezeti végig a látogatót, és a történelmi, politikai események mellett hangsúlyt helyez az adott korban élő emberek mindennapjainak a bemutatására is.

A fotók, tárgyak, viseletek sokat elárulnak a korabeli életről, amellyel az azonosulást, a beleélést segíti az is, hogy számtalan kiállítási tárgy (nyilván kor- és élethű másolat) kézbe vehető. A korabeli filmek tetszés szerint megtekinthetők, vannak hozzáférhető háttéranyagok, és hallgatható hanganyagok, zenék is.


Először látható kiállítva az a XVI. századi patríciusruha, amelyet egy kecsketemplomi ásatáskor találtak, de lenyűgözőek a korabeli női ruhák, mesterremekek, címerek is.

A látogatóbarát kiállításon egy, a XIX. század végéről származó velocipéd előtt fotózkodhat a látogató, a háttérben a korabeli Várkerülettel, ahol éppen egy villamos közeledik. Az elkészült felvételt azon nyomban tovább lehet küldeni emailben, mintegy emlékül a valamikori Sopronban tett időutazásból.

A mozgókép, a film megjelenésének korszakából szintén egyedülálló felvételek tekinthetők meg a város fontos eseményeiről: így képkockák az 1921. évi népszavazásról és a Hűségkapu avatásának ünnepségéről is.

A kiállítási vezetőfüzet pedig abban segít, hogy párhuzamba állíthatók legyenek Sopron, az egykori Sopron Vármegye, Magyarország, valamint a világtörténelem fontosabb eseményei, ezáltal fény vetül Sopronnak és térségének az európai és a magyar kultúra e fontos találkozási pontjának történelmi szerepére, nehezebb és reménytelibb időszakaira.

B. Tóth Éva

Kapcsolódó oldalak:

Határtalan történet - Sopron és környéke a koraújkortól napjainkig

A Győr-Moson-Sopron Megyei Múzeumok Igazgatósága Soproni Múzeuma