CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2009. november 27., péntek 15:06


Csatkai-díj dr. Jankó Ferenc kutatónak

Csatkai-díj dr. Jankó Ferenc kutatónak

2009. november 26-én, csütörtökön, a közgyűlésen napirendi pont előtt Dr. Jankó Ferenc kutató, egyetemi adjunktus kapta a Csatkai-díj Alapítvány díját.

Szeretném ismertetni a Csatkai-díj Alapítvány kuratóriumának döntését és átadni a Csatkai Endre volt múzeumigazgató emlékére az özvegye által tett alapítvány szerint járó díjat annak, aki a Csatkai Alapítvány kuratóriumi döntés alapján ezt kiérdemelte. De előtte szeretném ismertetni az alapítvány célját – mondotta bevezetőjében dr. Fodor Tamás polgármester.

A Csatkai-díj kifejezetten művelődési célt szolgál. Ezen belül közvetlen célja évente egy alkalommal jutalmazni olyan kutatót, aki Sopron város történetének feldolgozásában jelentőset alkotott tudományos munkássága során. E kutatások kiterjedhetnek a város társadalmának, építészetének, általános művelődéstörténetének, környéke flórájának és faunájának feldolgozására egyaránt. Az eredmények közlése a Soproni Szemlében és más tudományos folyóiratban, gyűjteményes kötetekben és önálló művekben is történhet.

A Csatkai Alapítvány kuratóriuma 2009. évben a Csatkai- díjat Dr. Jankó Ferenc kutató, egyetemi adjunktus részére ítélte oda, a helytörténetben nyújtott kiváló munkájáért.

A díjat, az emléklapot és az érembiennálé ezüst plakettjét dr. Turbuly Éva, a Csatkai-díj Alapítvány elnöke és dr. Fodor Tamás polgármester adta át.

Pluzsik Tamás