CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2009. december 02., szerda 21:22


Találkozó helyi egyházi vezetőkkel

Találkozó helyi egyházi vezetőkkel

A soproni történelmi egyházak vezetőivel, képviselőivel találkozott Sopron városvezetése – dr. Fodor Tamás polgármester, Abdai Géza és dr. Simon István alpolgármesterek - továbbá a város és térsége országgyűlési képviselője, Firtl Mátyás, a mai nap folyamán.

A visszatérő jelleggel tartott közös megbeszélésen az eddigi együttműködést értékelték, továbbá szó esett azokról a területekről, amelyeken az egyházak és az önkormányzat együttműködhetnek a társadalom és különösképpen a helyi közösség érdekében. Sopron városvezetése és országgyűlési képviselője fontosnak tartja azokat a visszajelzéseket, igényeket és javaslatokat, amelyeket az egyházi közösségeken keresztül fogalmaznak meg Sopron polgárai a város, a közösségek érdekében.

A városvezetők és Sopron országgyűlési képviselője egyaránt fontosnak tartják, hogy a társadalomban és a politikában is érvényre jusson az az értékelvű gondolkodásmód, amelyet az egyházak képviselnek: a szociális biztonságot biztosító társadalom megteremtése, a szolidaritás érvényesülése, a tisztesség, a becsület, a jó szándék alapján való érvényesülés. Magyarország jelenlegi válságos helyzetében, az embereket sújtó gazdasági és morális válság közepette különösen is fontos az a misszió és szolgálat, amelyet az egyházak nyújtanak a társadalom számára, az egyre mélyülő szociális válság közepette. Az önkormányzat és az egyházak tapasztalatai szerint is egyre több rászoruló és válságba került család fordul segítségért az önkormányzatokhoz és az egyházakhoz.

Szó esett arról is, hogy a 2010-es költségvetés az egyházaktól is elvon forrásokat, akkor, amikor azok számtalan állami és közfeladatot látnak el akár az egészségügy, vagy a szociális ellátás területén, vagy éppen az oktatás területén. Az egyházak ünnepeken való jelenléte is fontos, hiszen méltóságot és lelki töltetet adnak a nemzeti és a kiemelkedő helyi ünnepeknek – hangzott el az egyeztetésen.

Az egyházak részéről az emberek érdekét szolgáló pályázatokon való közös részvétel lehetősége is felmerült, továbbá a helyi szociális kérdések rendezésében való szorosabb együttműködés.

B. Tóth Éva