CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2009. december 06., vasárnap 13:34


Csodálni való emberek: a véradók

Csodálni való emberek: a véradók

Véradókat köszöntöttek ma a Véradók Napján. Sopronban, a Vármegyeháza dísztermében rendszeres véradók, véradószervezők, a Vöröskereszt, a Vérellátó, a soproni Erzsébet kórház képviselői ünnepeltek közösen. A város nevében dr. Simon István alpolgármester köszönte meg a véradók életet mentő áldozatvállalását.

Az ünnepségen azok a véradók vehettek át elismerést, akik 40-50-60-70, vagy 80 alkalommal nyújtották karjukat, hogy beteg embertársaiknak segítséget nyújtsanak, életeket mentsenek. A Véradók Napja alkalmából egybegyűlteket köszöntötte dr. Petró Olívia, a Területi Vöröskereszt Elnöke, dr. Őrs Judit, a Területi Vérellátó Intézet vezető főorvosa és dr. Vörös Katalin Országos Vérellátó Szolgálat Régió igazgatója.

A véradók részéről jó szándék, tenni akarás, segítőkészség tapasztalható, olyan, amit kellő időben kell adni. Csodálnivaló az az embercsoport, aki önként, viszonzás nélkül adja a vérét mások megmentésére - mondta dr. Őrs Judit.
A város nevében dr. Simon István alpolgármester köszönte meg a véradóknak és a véradást szervezőknek az önkéntes, áldozatkész munkáját.
- Összehangolt együttműködés eredménye az, hogy a vér akkor és oda jut el, ahol szükség van rá. A Vöröskereszt, a Vérellátó Szolgálatnak, a kórház, és a véradók eredményes, összehangolt együttműködésének köszönhető, hogy az életmentő vér eljut a betegekhez – mondta Sopron alpolgármestere, aki az önkormányzat elismerését tolmácsolta a véradók felé, azért az áldozatért, ami az élet áldozata maga, mert mással nem pótolható.
A vér nem állítható elő a gyógyszerhez hasonlóan, a vért csak az ember adhatja az embernek, áldozat, fájdalom árán – mutatott rá dr. Simon István.


Hozzátette: Nagy szükség van az áldozatra abban az időben, amikor az ország a legmélyebb válság időszakát éli, ezért még nagyobb elismerés és köszönet jár a véradóknak és a véradást szervezőknek. A helytállás és áldozat még nagyobb teljesítményt jelen azon körülmények között, amelyekben az önkormányzatot, az egészségügy munkáját elvonások nehezítik meg.

Az eseményen azok között , akik negyvenszer adtak vért 22 főt köszöntöttek, 11 személynek az ötven alkalommal való véradásért járt a köszönet. Hat személy hatvanszoros véradóként vehetett át ajándékot, míg 3 fő hetvenszeres véradót és 4 fő nyolcvanszoros véradót köszöntöttek az ünnepen. Kőhidi Péter, Kustor János, Pozsgai Csaba és Varga Sándor 80 alkalommal nyújtották karjukat véradásra, így ők közel 1000 ember életét mentették meg.


Az ünnepségen két kiváló véradószervező – Artner Zoltánné és Istvánffy Miklósné – is elismerésben részesült.