CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Diákélet - diákszáj

2010. április 03., szombat 19:17


Már Indiában is kötelező az alapfokú oktatás

Már Indiában is kötelező az alapfokú oktatás

Az iskolákból eddig kiszoruló, hátrányos helyzetű gyermekek milliói kapnak lehetőséget az alapfokú oktatásra Indiában az április 1-én életbe lépő törvénnyel, mely kötelezővé teszi általános iskolai képzésüket.

A törvény szerint a magániskolák férőhelyeinek negyedét hátrányos helyzetűekkel kell feltölteni. Az iskoláztatás kiszélesítése az elkövetkezendő öt évben 35 milliárd dollárt meghaladó kiadást jelent majd az országban.

Tavaly fogadták el Indiában azt a törvényt, amelynek értelmében a szövetségi államoknak meg kell teremteniük a lehetőséget a 6 és 14 év közötti gyerekek kötelező és ingyenes oktatására. A törvény kimondja továbbá, hogy a magániskolákban található férőhelyek mintegy negyedét szegény családok gyermeivel és hátrányos helyzetű fiatalokkal kell feltölteni, nem ért el azonban hasonló eredményt a törvényhozás az elitiskolák esetében. Nem tagadhatják meg továbbá mostantól az iskolák egy-egy diák felvételét például olyan dokumentum hiányára hivatkozva, mint a születési anyakönyvi kivonat.

Forrás: EduPress