CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Fesztiválgájd

2010. április 07., szerda 10:00


Újabb világszárokkal bővül a VOLT programja

Újabb világszárokkal bővül a VOLT programja

Párizsból érkezik Sopronba a világhírű AIR legénysége, hogy a Lővérek ideiglenes lakóit is megajándékozza másfél óra elektronikus gyönyörrel.

Sokak örömére itt lesz a VOLT kívánságlistáját hetek óta vezető DUB FX, a világ leghíresebb utcazenésze és visszatér a Hűség városába TIGA, a kanadai elektro-szupersztár is.

Az AIR 1997-es debütáló albumának megjelenése óta kényezteti az álmodozásra áhítozó elektro gurmandokat. A francia minimál elektro művészek eddig olyan halhatatlan, univerzális értékű alapműveket ajándékoztak a világnak, mint a Sexy Boytól és a Kelly Watch The Starstól hangos Moon Safari, a borongós, magasfeszültségű szimfóniákkal telepakolt 10,000 Hz, vagy minden idők egyik legmesteribben kidolgozott elektropop tanulmánya, a 2004-ben megjelent Talkie Walkie. A különleges távol-keleti hangszereket (shamisen, koto) szintetizátor alapú álomszimfóniáiba is integráló művészek legutóbb tavaly Love 2 albumukkal ringatták el a világot. Idén nyáron a VOLTosok egyik legnagyobb álma válik valóra, hiszen az Air álomszimfóniái idilli környezetben, a soproni Lővérekben csendülnek majd fel.

A VOLT Fesztivál kívánságlistáját jó ideje egy utcazenész vezeti. DUB FX a világ leghíresebb utcai muzsikusa: egy igazi YouTube-világsztár, akinek dalait sokmillióan megnéztek már a hálón. A fesztivál szombatjának éjjelén a VOLTosok élőben is meggyőződhetnek a zseniális fiatalember egyedülálló produkciójáról.

Az idei VOLT-on a világ egyik legnagyobb elektro Dj-je, az észak-amerikai klubkultúrát a kilencvenes években megreformáló TIGA is pakolja majd a lemezeket. Az elektro, acid és tech house vonalon száguldó lemezlovas a kétezres években a Scissor Sistersnek, a Felix da Housecatnek, Nellynek, Mobynak, az LCD Soundsystemnek és a Depeche Mode-nak készített mixeivel hódított, de 2001-ben jelent meg a Tiga védjegyévé váló Sunglasses At Night című munkája is. A DJ Kicks albumok állandó remixere négy évvel ezelőtt adta ki a kritikusok által is nagyra tartott bemutatkozó albumát Sexor címmel, melyért 2006-ben megkapta hazájának legnagyobb könnyűzenei elismerését, a Juno-díjat. A Soulwaxes és 2 Many DJ'ses Stephen és David Dewaele által producerált albumot 2009-ben a Ciao! követte, melybe nemcsak a Soulwax-tesók, hanem többek között az LCD Soundsystemes James Murphy is besegített.