CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Űrvadász

2010. április 07., szerda 10:00


Hazaúton a Hayabusa

Hazaúton a Hayabusa

Minden reális várakozással ellentétben sikerült a japán kisbolygókutató űrszondának elérnie azt a pályát, amely lehetővé teszi mintahozó kapszulájának a Földre juttatását.

A Japán Űrügynökség (JAXA/ISAS) szondája, a Hayabusa (magyarul: Sólyom) 2005 novemberében érintette az 25143 Itokawa kisbolygó felszínét, s azóta él a remény, hogy esetleg sikerült talajmintát gyűjtenie az égitestről. Ha minden az eredeti terveknek megfelelően alakult volna, akkor a kutatók már 2007 nyarán megkezdhették volna a minta laboratóriumi vizsgálatát, itt a Földön. Az űrkutatás történetében még sosem fordult elő, hogy egy kisbolygóról anyagmintát hoztak volna haza.

De a Hayabusa útja egyáltalán nem a tervezett menetrend szerint alakult... Az űreszközt kis híján elvesztették közvetlenül a mintavételi kísérlet után. A fellépő hibák sorozata akár használhatatlanná is tehette volna a szondát, de az túlélte az üzemanyag szivárgását, fedélzeti akkumulátorának meghibásodását, és a két hónapig tartó kommunikációs csendet is. Mindehhez persze a japán mérnökök és kutatók helytállására és ötletességére is szükség volt. Később az űrszonda helyzetstabilizáló rendszere mondta fel a szolgálatot. Xenonnal működő négy ionhajtóművéből háromnak az elvesztése azt jelentette, hogy 2007 helyett csak 2010-re tudták hazavezetni – azt is csak óriási szerencsével.

Forrás: Űrvilág.hu űrkutatási hírportál