CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Diákélet - diákszáj

2010. április 07., szerda 10:00


Ingyen tanulhatnának csehül a külföldiek gyermekei

Ingyen tanulhatnának csehül a külföldiek gyermekei

Kiterjesztené a cseh nyelv ingyenes oktatását minden külföldi szülő gyermekére a cseh Oktatási Minisztérium.

Terveik szerint így a Cseh Köztársaságban nehéz körülmények között élő külföldi szülők gyermekei az Európai Unió országaiból származó diákokhoz hasonlóan térítésmentesen vehetnének részt a cseh nyelvi oktatásban.

Csehországban ingyenesen sajátíthatják el a cseh nyelvet azon szülők gyermekei, akik az Európai Unió valamelyik tagországából származnak. A cseh Oktatási Minisztérium új határozatában ezt egészítené ki, mégpedig annak érdekében, hogy a kevésbé tehetős bevándorlók gyermekei is ingyen tanulhassák meg a cseh nyelvet. A kezdeményezés hátterében áll többek között az is, hogy az Európai Unión kívüli országokból érkezők, mint például a csecsen vagy afrikai bevándorlók többnyire nehéz anyagi körülmények között élnek, ezért gyermekeik számára nem tudják kifizetni a cseh különórák árát.

A cseh minisztérium ezen probléma felszámolásával akarja elérni, hogy ne okozzon gondot a cseh nyelv ismeretének hiánya a külföldi szülők gyermekeinek beilleszkedésekor.

A Cseh Köztársaságban élő uniós tagállamból származó külföldiek közül eddig főként a szlovák származású diákok tudták kihasználni az ingyenes cseh nyelv tanulást, annak ellenére, hogy a szlovák és a cseh közeli nyelvrokonok, így valószínűleg nekik lenne erre a legkevesebb szükségük - írja a nyest.hu.

A cseh Oktatási Minisztérium 10 millió cseh koronát, azaz 105 millió forintnak megfelelő összeget különített el a külföldi diákok nyelvi oktatására.

Forrás: Edupress.hu