CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Diákélet - diákszáj

2010. április 21., szerda 10:11


Pécsi és hódmezővásárhelyi csapat megy a világversenyekre

Pécsi és hódmezővásárhelyi csapat megy a világversenyekre

Immár második alkalommal rendezte meg a Festo a Dunaújvárosi Főiskolával (DF) közösen a II. Robotino Olimpiát és Mobil Robot Kupát április 19. és 20. között. A rendezvényre 27 egyetem diákjai neveztek, melyek közül 15 csapat mérhette össze találmányát. A középiskolás korosztályból 9 intézmény tanulói vettek részt a rangos eseményen.

Mindkét kategóriából egy-egy team juthatott tovább, az egyetemisták közül a Pécsi Tudományegyetem Pollino csapata vehet részt a szingapúri döntőn, míg a középiskolások versenyében a Hódmezővásárhelyi KZS Team, a HISZK Gregus Máté Tagintézmény csapata nyert, ők Londonba látogathatnak a WorldSkills versenyre.

A rendezvény fő célkitűzése az volt, hogy a mechatronika gyakorlati és elméleti területeit összekapcsolja, valamint a mobil robotika fejlődését népszerűsítse. A mobil robotok készítésével a hallgatók bemutathatták kreativitásukat, és kézzelfoghatóvá tették az elméletben megtanultakat. A felsőoktatási intézmények hallgatói a II. Robotino Olimpián prezentálhatták különleges robotfejlesztéseiket, a legsikeresebb csapat pedig lehetőséget kapott, hogy a szingapúri világversenyen képviselje hazánkat.

A középiskolásoknak szóló, idén első alkalommal megrendezett Mobil Robot Kupán a kilenc csapat közül a legeredményesebb robot pedig a londoni WorldSkills versenyre kapott biztos továbbjutási esélyt. A Dunaújvárosi Főiskola és a Festo Didactic több mint tíz éve működik sikeresen együtt, mely szövetség főként a mérnökképzés fejlődésére koncentrál. A Festo vállalat elsődleges feladatának tartja a gyakorlatorientált képzés támogatását, a kreativitás, problémamegoldás képességének fejlesztését. Az általuk idén a főiskolán megrendezett RoboCup verseny több mint 15 éves nemzetközi hagyománnyal rendelkezi. Az itt bemutatott robotfejlesztés, a Robotino egy mindössze 30 cm-es automatizált (önjáró) robot, mely nemcsak az előtte mozgó tárgyakat, embereket érzékeli, de a különböző akadályokat is képes elkerülni. A robotokat a diákok számítógépes vezérléssel működtetik, melynek segítségével az információkat továbbítják a szerkezetnek.

A rendezvényen különböző Festo Robotino programozási feladatokat kellet megoldaniuk a versenyzőknek, illetve több tesztelési műveletet hajtottak végre. Ezalatt a látogatók számos érdekességgel találkozhattak az ún. tudományos játszótéren: büntetőt rúghattak a Robotino kapusnak, megcsodálhatták a tollhordozó Robot Inast, pneumatikus golyós játékot és GoKartot próbálhattak ki, valamint DUF Campus-túrán vehettek részt.

Az idei esemény szenzációjának számított a Németországból hazánkba hozott AirJelly, a lebegő robot medúza, melyet először mutattak be Magyarországon. A különleges szerkezet a halakéhoz hasonló finommozgásokat (pneumatikus mozgást) végez, mely ez idáig egyedülálló a repülés történetében, s amelyet ipari alkalmazásban kívánják a későbbiekben használni.

Forrás: EduPress