CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Sport

1998. szeptember 25., péntek 00:00


Nézőcsúcs a rangadón

 Nézõcsúcs a rangadón

 GYSEV-Ringa-Soproni Postás  -  Omega Tabak 56-50 (28-26)

Sopron, 2800 nézô. V: Hartyáni, Missura

GYSEV: Orehova (4), BALOGH (18/6), Anitics (2), Radnóty (4), BÉRES
(8). Cs: Bagoly (6), HOLLÓSY (8), DÉNES (6). Edzô: Saeed Armaghani és Palkovits Tamás

POSTÁS: Szenes (6), Veres (5/3), Eördögh (3/3), AMBRUS (18),
NITULESCU (10). Cs: Fodor (8), Bellovai (-), Englert (-). Edzô: Meszlényi
Róbert

Az eredmény alakulása. 3. p.: 8-2. 8. p.: 10-9. 13. p.: 16-15. 17. p.: 28-19. 22. p.: 28-32. 30. p.: 47-38. 39. p.: 52-50

(A mérkôzés statisztikái. Mezônybeli dobószázalék: 25/58, 43 %, ill. 19/57, 33 %. A büntetôk dobószázaléka: 4/9, 44 %, ill. 10/12, 83 %. Lepattanó: 21, ill. 26. Legtöbb lepattanó: Hollósy és Béres 6-6, ill. Ambrus és Nitulescu 9-9. Legtöbb assziszt: Balogh 7, ill. Szenes 4.)

- Ezt egy életen át kell játszani! - énekelte háromnegyed órával a mérkôzés kezdete elôtt Hevesi Tamás a pálya közepén, megadva ezzel az alaphangulatot. Valóban: úgy tûnik, a GYSEV-Postás párharc most már egy életen át tart majd.  A körítés miatt a kezdés majdnem negyedórát csúszott, ez tovább fokozta az izgalmakat.
A mérkôzés elején kiderült, lehet, hogy nyugodtak a Postás-játékosok, de akkor túlzottan is azok. Épp a kulcsszerepre jelölt Ambrus és Nitulescu vitte a prímet, ziccerek sorát hagyta ki a két center. Igaz, közel nyolc percen keresztül így is csak a középjátékosok szereztek pontot a ,,vendégeknél" - szám szerint hatot. Mégis tartotta a lépést a Postás, elsôsorban a GYSEV mezônyembereinek teljesítménye miatt: Balogh a tizenegyedik percben dobta elsô kosarát, Anitics pedig szinte a gyûrûre sem bírt nézni. Ráadásul a félidô közepén a kissé túlpörgô Orehovát Armaghani lecserélte, és a harmincnyolcadik percig vissza sem hozta a pályára. Meszlényi Róbert a tizenötödik percben már másodszor kért idôt, hiába, mert két perc múlva kilenc ponttal vezetett a GYSEV. Hogy a félidô mégis szorossá vált, azt a Postás Fodor középtávoli tempóinak, no meg a vasutasok helyenként elképesztô hibáinak köszönhette.

A szünet után a GYSEV mintha az öltözôben maradt volna. Ambrus két percen belül nyolc pontot dobott - át is vette a vezetést csapata. Meg is ijedtek a vasutas-szurkolók, szerencséjükre azonban az addig feltûnôen sok dobást hibázó Balogh is. Addig még a tiszta helyzeteket is elrontotta, a bajban viszont lehetetlennek tûnô pozícióból is betalált, labdát szerzett, ontotta a gólpasszokat. Ambrusék pedig ismét leblokkoltak, a huszonötödik és a harmincadik perc között tizenegy pontra eggyel sem tudtak válaszolni. Meszlényi újabb idôkérésénél már nyugtatni próbálta egyre idegesebb csapatát. Hogy mennyire sikerült, nem tudni, a hullámzó mérkôzésen viszont ezúttal a GYSEV-játékosok kezdtek el kapkodni. Lassan ugyan, de felzárkózott a Postás. A harminckilencedik percben, 52-50-nél Armaghani váratlan húzásra szánta el magát: visszacserélte a kilencedik perc óta a kispadon ülô Orehovát. Jó döntésnek bizonyult. Senki sem számított rá, mégis az ô kosara lendítette át a holtponton a vasutasokat. Innen pedig Szenesék  már nem tudtak fölállni.
Gyôzött tehát a GYSEV-Ringa, egy rendkívül feszült, rengeteg hibát, de óriási küzdelmet hozó mérkôzésen. Azt a két mester is nehezen tudná eldönteni, mi billentette a mérleget a vasutasok felé - mi engedjünk meg annyit, valószínûleg jobban rá tudtak hangolódni az összecsapásra.

Saeed Armaghani: - "Örülök, hogy egymás után kétszer nyertünk. Sok sikert a Postának!"
Meszlényi Róbert: - "A feszült légkört mi bírtuk nehezebben. Mindkét csapat sokat hibázott, mi kettôvel többet."

Molnár Balázs