CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Sport

1998. július 06., hétfő 00:00


Befejezõdött a MOL Kupa '98 teniszverseny Sopronban

MOL KUPA ’98

ITF férfi future teniszverseny (július 4-5.)


Az Esõisten siratja Mexikót címû Passuth-regény járt az eszemben egész héten, de aztán a gyakori esõszünetek ellenére a végén minden a helyére került, így valamivel a wimbledoni döntõ elõtt a Hotel Szieszta teniszpályáin is végeredményt hirdethettek a szervezõk.
Tartsunk azonban sorrendet, térjünk vissza a szombati eseményekre. A torna egyik nagy meglepetését ismét a Davis Kupa kerettag Bardóczky szolgáltatta, aki az elõdöntõben a simánál is simább vereséget szenvedett, vagy ahogy a szarkasztikus humort sem nélkülözõ tenisz-szleng mondja: Nagy Zolitól kapott egy „kukkert”. A másik ágon már nehezebb dolga volt Kisgyörgy Gergelynek a fiatal osztrák Wernhart ellenében, de aztán a döntõ szettben már nem volt kétséges gyõzelme. A versenyt e napon megtekintõ Machán Róbert szövetségi kapitánynak így amennyire megnyugtató volt ez utóbbi gyõzelem, olyannyira nem volt az Bardóczky Kornél elõdöntõben mutatott lélektelen, gyenge játéka, amivel nem sok reménye lehet a szlovének elleni csapatba kerülésre.


Bizonyára nem dicséretet kapott Bardóczky Kornél a szövetségi kapitánytól

Vasárnap délelõtt az egyik helybéli nézõ egy régi, de máig aktuális mondást idézett: Sopronban vagy fúj a szél, vagy esik az esõ, vagy harangoznak! Ismerve a teniszezõk lélektanát, õket az esõ és a szél helybõl zavarja, míg a harangszóra ha ritkán is van példa a teniszpályák környékén, de nyilván ez is ok lehetne néhány rontott labda megmagyarázására. No, hála az égieknek ezen a délelõttön ha napsütés nem is, de - úgymond - kiváló teniszidõ várta a döntõre gyülekezõ nézõket, játékosokat. Az elsõ játszma megnyeréséhez egy break elegendõ volt Kisgyörgynek, majd a második játszmát 4/2-es állásnál Nagy Zoltán föladta, így a MOL Kupa ‘98 soproni állomásának gyõztese Kisgyörgy Gergely.


A díjakat Kósa István, a városi sportbizottság elnöke adta át

Az egyesek ünnepélyes eredményhirdetése, majd rövid szünet után szép számú közönség elõtt a remek és látványos játékot hozó párosok döntõjével folytatódott a vasárnapi teniszgála. Itt ismét érdekelt volt Kisgyörgy Gergely, aki az ausztrál Dejan Petrovic-csal az oldalán két szettben verte az orosz Iovjnyi - Sikanov párost, így a fiatal magyar játékos két remek kupával, 1.930 dollárral, valamint 12-12 egyéni illetve páros ATP ponttal gazdagabban térhetett haza, ami mindent összevetve dicséretre méltóan szép teljesítmény! Jó volna látni ennek folytatását jövõ héten a szlovének elleni Davis Kupa mérkõzésen is!


A gyõztes magyar-ausztrál páros, az egyik térfélcserénél

Ezzel sajnos véget ért ez a remek hét, ahol a napok múlásával egyre inkább alkotott nagy családot versenyzõ és nézõ, labdaszedõ és bíró, vagy éppen csak egy arra sétáló vendég a közeli szállodákból. Dicséret illeti a szervezõket, elsõsorban Keszei Istvánt, a Sopron városi tenisz szövetség titkárát, a verseny igazgatóját, valamint Babos Csabát, aki a kiváló pályákat, a rendet, a tisztaságot és minden egyebet, ami a verseny zavartalanságához nélkülözhetetlen biztosította, ezzel is mintegy méltó keretet adva ennek az ATP versenynek. És a versenyzõk: a szangvinikus Banus-Sado, az ütõforgácsokat maga után hagyó, ezzel együtt atomteniszt játszó marokkói Tahiri, vagy a nagy vesztes Jancsó Miklós, de még sorolhatnám. Ehelyett azonban egy sikeres színdarab némiképp elferdített címe jut eszembe: JÖVÕRE, VELETEK, UGYANITT!


A párosok eredményhirdetése

Kép és szöveg: Pluzsik Tamás