CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Sport

1998. október 09., péntek 00:00


Régi és új - alakul a Postás?

    Régi és új - alakul a Postás?
Soproni Postás-Omega Tabak--Kremikovci Szófia (bolgár) 70-49  (32-26)
 

 Sopron, 600 nézô. V: Dikovszki (macedón), Szkurti (görög)

SOPRONI POSTÁS: SZENES (9/3), VERES (14), EÖRDÖGH (23/6), Bellovai (--), AMBRUS16). Cs: Nitulescu (6), Fodor (--), Ördög (2).  Edzô: Meszlényi Róbert

SZÓFIA: Angelova (10/6), Dzsambazka (3/3), Popjankova (--),RANGELOVA (10), Koszturkova (6/6). Cs: Cankova (6), A. Petrova (7),Guneva (3), Sztanojeva (4), M. Petrova (--). Edzô: Ivan Cankov

Az eredmény alakulása: 5. p.: 7--6. 10. p.: 16--11. 15. p.: 24--15. 25.p.: 40--30. 30. p.: 54--34. 35. p.: 60--40
Kipontozódott: Popjankova (28. p.), Bellovai (33. p.)

Meszlényi Róbert türelme véges. A Postás fiatal mestere négy bajnoki mérkôzésen keresztül korlátlan bizalmat szavazott a nyáron igazolt román légiósnak, Laura Nitulescunak, a Ronchetti-nyitány elôtt viszont azt mondta: elég volt. - Eddig nem váltotta be a reményeket. Lepattanókat alig szed, és több pontot kapunk róla, mint amennyit dob. Különben is a Kremikovci ,,öreg" csapat, ellenük futni kell, azt pedig a régi kezdô ötös jobban tud - összegzett Meszlényi a feldobás elôtt.
Szóval, a Kremikovci nem tinédzserekbôl álló együttes. Ennél sokkal több szerda délután hat óráig nem derült ki róluk. Az elmúlt két évben megnyerték ugyan a bolgár bajnokságot, mégsem indultak a nemzetközi kupában. Ennek nem anyagi okai voltak, hiszen a Kremikovci mögött álló vasmű Bulgária egyik leggazdagabb cége. Ha nem a leggazdagabb. A magyarázat: a régi klubvezetôket egyszerűen nem érdekelte az európai kosárlabda. Az irányítás változott, változott a koncepció is. Ami viszont a játékosállományt illeti, idegenlégiósuk nincs, sôt, még válogatott kerettag sincs a csapatban. Ahogy ôk mondják, a szövetségi kapitány inkább a Levszki Szófia csapatából válogat.
    A legnagyobb feltűnést azonban nem a vendégjátékosok, hanem a játékvezetôi kettôs okozta. Egészen pontosan Szkurti kisasszony, aki a tegnapelôtti körmendi férfimérkôzés után szerdán Sopronban is bemutatkozott játékvezetôként -- meghökkentôen kevés nézô elôtt. És meglepôen sikeresen. Az elsô hét percben mindössze három esemény váltott ki a nézôkbôl tapsot, abból kettô Szkurti ítélete volt. S hogy még meglepôbb legyen: ebbôl egyszer a hazaiak ellen fújt! Kérdés csak az, mennyire lett volna toleráns a közönség, ha ezt az ítéletet nem egy görög nô, hanem egy magyar férfi hozza...
Igaz, a Postás játéka ekkor messze nem volt szemet gyönyörködtetô. Szenesék meglehetôsen álmosan védekeztek, bár ezt a bolgárok ritkán tudták kihasználni. Akciókosarat például tizenhárom percen keresztül csak a hárompontos vonalon kívülrôl tudtak dobni. Ez alatt azonban a túloldalon is csupán Eördögh távoli dobásai és Ambrus palánk alatti munkája jelentett élményt. Ráadásul Bellovai hamar begyűjtötte harmadik személyi hibáját, így Meszlényi kénytelen volt cserélni. A pályára lépô Nitulescu sem tudott élni a lehetôséggel, bemutatkozásul egy lépéshibát és egy kihagyott ziccert produkált. A néma lelátón pontosan lehetett hallani az edzôi kommentárt - ezt azonban inkább ne idézzük...
    A játékrész felénél Szenes és Eördögh mégis fel tudta gyorsítani a Postást, s a támadásokkal lassan visszaérô szófiaiak mellett elhúzott a hazai gárda. A 17. percben már tíz pont is volt a különbség a két csapat között (30-20). A koncentráció azonban továbbra is hiányzott, így az alig több, mint harminc százalékos dobóteljesítményt produkáló Kremikovci meglepôen szorossá tette a félidei eredményt.

A szünet után aztán varázsütésre megváltozott minden. A soproniak fokozták a tempót, s ez már sok volt a bolgároknak. A rendkívül agresszív védekezésnek köszönhetôen Veresék sorra szerezték a labdákat, a leindításokból pedig a kosarakat. Hét perc alatt összejött a tekintélyesebbnek tűnô tizenöt pontos elôny. Ennek birtokában pedig már megnyugodhatott a magyar bajnokság tavalyi bronzérmese. Egyre gyakrabban láthattak látványos akciókat a nézôk, Veres Mónika például a huszonkilencedik percben a hárompontos vonalon állva két föléje magasodó bolgár játékos akadályozása mellett is be tudott találni - a támadóidô utolsó másodpercében.
A hajrá egészen imponálóra sikeredett, mintha a tavalyi bajnokság meglepetését okozó Postás lett volna újra a pályán. Az utolsó két perc a szurkolók folyamatos vastapsa mellett telt el. A Ronchetti-kupa elsô fordulójában végül biztosan gyôzött a Soproni Postás, a szurkolókat viszont már az foglalkoztatta, ez a biztosság érvényesül-e a bajnoki mérkôzéseken is.

Meszlényi Róbert: - Második félidei védekezésünkkel szétvertük az ellenfél támadójátékát. Akcióinkban még akadtak hibák, de ilyen védekezés mellett ez is belefért. A lányokn dícsérhetôek azért, mert a hétvégi vereség után talpra tudtak állni.

Ivan Sztankov: - Sajnos, nagyon rosszul játszottunk, a soproni csapat pedig nekünk túl gyors. A hazaiak védekezése egészen kiváló volt.

Molnár Balázs