CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Soproni Ünnepi Hetek

2000. jĂşnius 24., szombat 00:00


"Annál inkább a miénk, minél többet tudunk belőle másoknak adni"

A hivatalos megnyitó

"Annál inkább a miénk, minél többet tudunk belőle másoknak adni"

A hivatalos megnyitó

Megkezdődött a Soproni Ünnepi Hetek 2000 rendezvénysorozat
A Soproni Ünnepi Hetek 2000. évi rendezvénysorozata a soproni Juventus Fúvószenekar, a soproni Mazsorett Csoport és a Gyermeknéptánc Fesztiválon részvevő együttesek felvonulásával vette kezdetét a Deák tér - Mátyás király utca - Várkerület - Fő tér útvonalon.
A Fő téren Tengerdi Antal alpolgármester ünnepi megnyitó beszédében a Soproni Ünnepi Hetek történelmének fontosabb állomásait idézte.
"Hatvannyolc év telt el azóta, hogy egy lelkes műszaki tiszt és szőlősgazda, Kóh Ferenc meghirdette a Soproni Ünnepi Játékokat. 1932. szeptember 3-án este három percig zúgtak a harangok, majd a Hűség-kapu elé ácsolt emelvényen a javarészt soproniakból álló zenekar Haydn hatalmas oratóriumát, A teremtést adta elő."

A Soproni Ünnepi Hét 1937-es első említésétől Tengerdi Antal alpolgármester felidézte a "A Szabadtéri játékok a fertőrákosi kőfejtőben" című, operarészletekből összeállított előadást 1937-ből, a szovjet megszállást követően az alig éledező, ám a lokálpatrióták - Friedrich Károly, Horváth József, Gereben Béla, Fábján Lajos - kitartó igyekezetének köszönhetően mégis megújuló rendezvénysorozatot, amely - egy későbbi időponttól - 1958 óta viseli a mai nevét.

Szólt az emlékezetes 1963-as évről, amikor harmincötezer nyugati turista özönlötte el az események három hete alatt a várost. Említette az 1970-es esztendőt, a Barlangszínház megnyitásának időpontját, valamint az 1985-ös évet, amelyet a Régi Zenei Napok nemzetközi rendezvénysorozat útjára indítása fémjelez.

"És most, íme itt vagyunk, azóta is, itt vagyunk újra. Ismét kezdetét veszi az ünnep, mely annál inkább a miénk, minél többet tudunk belőle másoknak adni.

Élményekben gazdag sok-sok szép órát kívánok mindenkinek, aki megtiszteli részvételével rendezvényeinket. S ha kedvükre lesz a kínálat, bízvást remélhetjük, hogy jövőre a huszonegyedik évszázad első nyarán ugyanígy, ugyanitt találkozunk. A 2000. év Soproni Ünnepi heteit ezennel megnyitom.

Érezzék jól magukat!" - zárta ünnepi megnyitó beszédét Tengerdi Antal alpolgármester.
Ezt követően a Continental Koncertzenekar világslágerekkel, örökzöld dallamokkal szórakoztatta a szép számú közönséget.
Szöveg: Tóth Éva Fotó: Tóth Szabolcs