CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Soproni Ünnepi Hetek

1999. jĂşlius 10., szombat 00:00


Középkori hangulat varázsa...

A Maszk Bábszínpad műsora

A Maszk Bábszínpad műsora
A budapesti Maszk Bábszínpad Szelek szárnyán, várak ormán  zenés előadása egy középkori várrege bábos feldolgozása. A Mátyás királyról és csalafinta udvari bolondjáról szóló történet helyszíne Bátorkő-vára. A vidám előadás végén az is kiderült, hogy a Márkus bolond szekrénye, nem más mint az a barlang, amely a - legenda szerint - azóta is az ő nevét viseli.

Előadás után a középkori hangulat varázsa nem foszlott szét rögtön. A társulat tagjai középkori gyermekjátékokra invitálták a résztvevőket. Volt itt lovagi torna: marionett lovacskákkal kellett a királykisasszony kendőjét megszerezni; diótörés, amely során egy faszerkezetben lefelé guruló diót a kipottyanásakor kellett a fakalapáccsal eltalálni. A csupa kincset rejtő kis zsákocskákkal pedig egy fadézsába kellett célba dobálni.
A délutáni előadást Borok, dalok, bábok címmel inkább felnőtteknek ajánlotta a társulat. Régi költők (Pálóczi Horváth Ádám, Balassi Bálint, Tinódi Lantos Sebestyén) nagyrészt elfelejtett verseit és bordalait, illetve a témához kapcsolódó népköltészeti alkotásokat adtak elő  keretes formában. Bábos és élőszereplős előadás volt, amely során a Patika a tudákosokhoz alkimistája és a Korcsma a vajákosokhoz kocsmárosnéja abban fogad, hogy az előbbi varázsitala, vagy az utóbbi bora teszi-e meg kellő hatását a búskomor vándoron. Találják ki a fogadás kimenetelét.
A Maszk Bábszínpad hivatásos bábszínészekből álló társulat, akik előadásaikban különös előszeretettel dolgoznak fel történelmi témákat. Produkcióikat szabadtéri előadásnak szánták, ezért  az -  egyébként igényes kivitelezésű - bábjaikat is nagy méretű figuráknak alkották meg.
Rendkívül sajnálatos, hogy az időjárás nem engedte meg, hogy az eredeti elgondolás szerint a Fő tér legyen az előadások helyszíne. A délelőtti gyerekelőadás a MMH termében még méltó helyszínre lelt (annak ellenére, hogy a szabadban bizonyára sokkal nagyobb számú közönségett vonzott volna), de a délutáni  produkciót "agyonnyomta" az esőszínhely hangulata. A SÜH következő produkciójának berendezése már folyt az előadóteremben. De a kamaraterem, az is foglalt lett volna? A Maszk társulat előadásának zenei és verbális igényessége méltóbb helyszínt érdemelt volna - még eső esetén is - mint a MMH porta-ruhatár határolta sötét előterét.
Reménykedjünk abban, hogy a társulatot kedvezőbb körülmények között még viszontláthatjuk Sopronban.
Szöveg és fotó: Tóth Éva