CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Soproni Ünnepi Hetek

1999. jĂşnius 19., szombat 00:00


...az Érembiennálén belül.

Budahelyi Tibor kamarakiállítása


...az Érembiennálén belül.

Budahelyi Tibor kamarakiállítása

A Lábasház kistermében az Érembiennáléval egyidejűleg látható Budahelyi Tibor szobrászművésznek, az 1997.évi XI.Országos Érembiennálé Ferenczy Béni-díj (nagydíj) nyertesének kamarakiállítása. A kiállítást Wehner Tibor, a NKÖM művészeti főosztályvezetője nyitotta meg.

A szokványos kérdésen túl, - mi látható a teremben - ezúttal ki kell egészítenünk a kérdést: mi hallható a teremben. A több tárlónyi anyag, a négy falra függesztett színes vázlat és az asszociatív plasztika ugyanis csaknem teljes egészében a hangokra, zenékre, zeneszerzőkre utal.

Teszi ezt amellett, hogy az eredeti formai anyagot, mely a geometria szabályos alakzatai jegyében alakított több-lyukas fa- és fémtárgyakból álló együttes, a zenére hangolja: formailag, a húros és billentyűs hangszerek, sőt doromb formáját utánozva, a hangkeltő lamellák formálásával utalva a hang sajátosságaira. Lehet ez formai (levágott, megrövidített, antenna formára alakított) lehet színbeli (így utal pl. Debussy impresszionista akkordjaira, skálájára), hiány vagy többlet. Itt valóban megszólal a törött vagy lecsiszolt fúrók keltette lyukakban a lélegzet, az üvegborítás alatt is, hogy összetett élményben (külső és belső) részesítse a mű tanulmányozóját.

A variációk és a hozzájuk tartozó gondolati ezerszínűséget demonstrálja a Torzó sorozat, mely színeivel és formáival egymás mellé zártan is annyira együvé tartozó és annyira különböző.A kiállított anyag nemességét és egységességét, ugyanakkor sokszínűségét látva örülünk, hogy jó kezekbe került a nagydíj, szívesen invitáljuk a potenciális közönséget egy építő tárlatlátogatásra.

A kamarakiállítás szeptember 12-ig tekinthető meg kedd kivételével naponta 9-17 óráig.

- DI -
Foto:Pluzsik Tamás gépével