CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Soproni Ünnepi Hetek

1999. jĂşnius 19., szombat 00:00


Biblia, emberek, szentek, évfordulók és ...

A XII. Országos Érembiennálé


Biblia, emberek, szentek, évfordulók és ...

A XII. Országos Érembiennálé

A Lábasház ad otthont -az immár tizenkettedik alkalommal megnyílt - Országos Érembiennálénak.A kiállítást Wehner Tibor, a NKÖM (Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma) művészeti főosztályvezetője nyitotta meg.

A kiállítás a nagy teremben látható, míg a kisterem Budahelyi Tibor kamarakiállításának ad helyet, aki az 1997-es biennálé Ferenczy Béni (nagy-) díjasa.
A Biennálé, mely 22 év sorozatának utolsó tagjaként kerül az Ünnepi Hetekre ellátogató néző szeme elé, kellemes meglepetés.Nemcsak a "vájtszeműeknek", a művészeti folyóiratok lapjain és kritikusok blöffjein nevelkedetteknek akar mondani valamit, hanem nyugodtan megnézheti az átlagpolgár, jelentős részét magáévá tudja tenni. És ezáltal - ami a lényeg - hatni is tud a formált anyag: nem marad kívül.

Az első nagy változás a téma: amíg a korábbiakban az elvont fogalmak és a fogalmasított címek domináltak, addig ezen a kiállításon bibliai témák(Nyolc boldogság), nevek, mégpedig szentek nevei (Szent Pál, Szent Ferenc), szentéletű magyarok, a vatikáni diplomácia nevei, szent királyok, elsősorban Szent István, az ezredforduló gondolatai olvashatók az érmék, kisplasztikák alatt. El nem tudom képzelni, hol voltak ezek a gondolatok mostanáig, de személy szerint nagyon örülök, hogy előkerültek.
Nagyon örülök a másik nagy változásnak, hogy a figurális kompozíciók vannak fölényban. Nem a naturálisak, hanem a figurálisak, a közérthetők, a mozgások-gesztusok közismert axiómáival szólók, a közérdeklődésre számot tartók. Nem az alkotás szabadságával szemben örülök, hanem a nézők nevében és magam miatt, aki nyugodtan ajánlhatom mindenki figyelmébe: meg fogják érteni a gondolatot. Kommunikálnak a műveken keresztül.

Kevés a polgárpukkasztás. Amíg egy magára valamit is adó modern kiállítás semmit nem ért, ha legtöbbje előtt nem elkerekedett szemű látogatók, vagy bólogató Jánosok álltak, addig ezen a kiállításon egy csekélyke töredék, alig két tárlónyi ez az anyag, amit sok más jelzővel is lehet illetni, de nem okoz jelentős vérnyomásemelkedést az előtte elhaladókban.
Köszönjük a művészeknek a sok nemes munkát, a gondolatokat és köszönjük a rendezést, mely az érembiennálék sorozatának egyik legszebb összeállítását tette lehetővé megnéznünk.

Az Érembiennálé szeptember 12-ig tekinthető meg kedd kivételével naponta 9-17 óráig.

- DI -
Foto:Pluzsik Tamás gépével