CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Soproni Ünnepi Hetek

1999. jĂşnius 22., kedd 00:00


Grafikusok a toronyban

Magyar Mónika éa Szőcs Géza kiállítása


Grafikusok a toronyban

Magyar Mónika éa Szőcs Géza kiállítása

Szepessy Béla grafikusművész nyitotta meg június 19-én a Toronygalériában Magyar Mónika rajztanár éa Szőcs Géza grafikusművész kiállítását.

A két jól különválasztható technikájú alkotó képeinek elrendezése mintaszerű, formailag és színhatásában is kiegyensúlyozott. Jól megkomponált képek, grafikák, gondolati egységességük, sorozatszerűségük jól észrevehető. Egyszerűségében is igényes kiállításuk hozzájárul a képek mondanivalójának közvetítéséhez. A képek egy részében közös a fekete alap, Magyar Mónika munkáinak másik részében fehér alapon fekete formák adják a kép rajzolatát.

Ami kicsit zavaró, a képek címei, hiszen a "nem" latin szavát kölcsönvéve Szőcs Géza a faj-fajta gondolatával, mutációval kacérkodik, ami nehezebben összeegyeztethető a genus szóval. Önállóan alkotott faj (nem) ez az ábrázolás és bennem inkább azt a gondolatot hozza létre, vajon a milliónyi faj helyett egy újat alkotni - általános nem létezhet éppen a szó magyarázata kapcsán - mennyire elfordulás a világtól, ha annak formáit viszont felhasználom. Íme a forma és a hordozott mondandó összetűzése, ha verbalizálom, megkötözöm a szellemileg - formailag még elfogadható alkotás szabadságát.

Ugyanez az ellentmondás Magyar Mónikánál kevésbé éles, hiszen egy ismert fogalom grafikai kifejezésmódját próbálja újrafogalmazni a grafika egyszerű eszközeivel. Sőt, ha jól értettem a képek egyikét-másikát, tudatosan vagy tudattalanul, de találón tapint rá az ismert újszövetségi mag-fogalomra, az elhalásban életre kelő fogalmára. Talán ez a legteljesebb találata - számomra - a kiállításnak, amely kétségkívül emberi reakciókra, értelmi és érzelmi reakciókra késztet, stabil gondolkodású alkotókat állít szembe látogatóikkal műveiken keresztül. A kiállítás, gondolom, evvel el is érte egyik célját.

A tárlat július 4-ig tekinthető meg naponta 10-18 óráig

- DI -
Foto:Pluzsik Tamás gépével