CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Soproni Ünnepi Hetek

1999. jĂşnius 19., szombat 00:00


Az ember többnyire folyamatos, a technika többnyire nem

Prunner László fotoriporter gyűjteményes kiállítása


Az ember többnyire folyamatos, a technika többnyire nem

Prunner László fotoriporter gyűjteményes kiállítása

A Magyar Művelődés Háza ad otthont a Szabó Béla tanár és fotóriporter által megnyitott gyűjteményes kiállításnak, melyen a Soproni Photo Club volt vezetőjének, jelenleg a MAFOSZ alelnökének munkái láthatók.

Meghitt és emberi az a környezet, melyet a paravánon lógó képek teremtenek a Művelődés Háza első emeletén. Csupa fekete-fehér fotó, a fotóművészet talán igazi nyelve, legfeljebb anyagában színezett.Az eszközök relatív egyszerűségénél maradva: a kiállításon az elmúlt 40 év terméséből láthatnak a látogatók. Nagyon dicséretes az az önmérséklet, ahogyan a válogatás anyagában is a különböző, akkor divatos -key eljárások és technikai megoldások (halszem-objektív, utólagos bemozdítás, kidolgozási szűrők használata) kis számban találhatók.

Emberközpontú ez a kiállítás akkor is, ha tájakat, növényeket, fény-árnyék jelenségeket hajt az objektív elé a riporter, akkor is általános, ha portrét vagy csoportképet készít.

A gondosan megkomponált és kivitelezett képek - nagyon is szerény módon tálalva azokat a nézőknak - az élet minden területét felölelik.Tánc és temető, sport-szurkolók és városképek, meghitt sarkok és egyéni látásmódról tanúskodó monumentális beállítások sorakoznak egymás mellett. A látogató a teljesség érzetével hagyhatja el a kiállítóhelyet - és ki kívánhat magának ennél többet?!

Csak érdekességként, a felső cím magyarázataként javasolom a nagyszerű kamarakiállítás leendő látogatóinak, hogy próbálják meg úgy megtekinteni a képeket először, hogy nem nézik meg a melléjük tett évszámokat, majd próbálják meg idősorrendbe rakni a saját elképzelésük szerint a fotókat. Nagyon tanulságos játék kerekedik belőle, hiszen az ember ritkán adja fel alaptermészetét. Vonzódik valamihez, van egy maradandó képzete a szépségről és ehhez akarva-akaratlanul vissza-visszatér. Valamiféle nemes nosztalgia a képek időbeli egymásutánjában is megtalálható és ennek segítségével a fotoriporter rohanó életstílusán túl személyes találkozás nélkül is közel juthatnak Prunner Lászlóhoz, az emberhez.

Külön köszönet illeti a Pro Kultúra Kht-t, hogy most már többszörösen is, igaz a lehetőségnél fogva kicsit eldugottan, de igazi gyöngyszemeket kínál ebben az elválasztott térben a soproni polgároknak.

A tárlat július 11-ig tekinthető meg naponta 10-17 óráig

- DI -
Foto:Pluzsik Tamás gépével