CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Soproni Ünnepi Hetek

1998. június 29., hétfő 00:00


Kirakodóvásár, utcaszínház, afrikai törzsi táncok

Kirakodóvásár, utcaszínház, Yoruba törzsi táncok

Karneváli hangulatú hétvége


A sokféle kiállítás, koncert, operabemutató mellett valamelyest populárisabb műfajok fűszerezték a Soproni Ünnepi Hetek hétvégéjét, amikor is a történelmi óvárosban többféle szabadtéri programmal várták az érdeklődőket.
Sokakat vonzott a Fő téri népművészeti kirakodóvásár (sajnos, a kirakodóvásár szó elől a kínált portékákat szemlélve - mondhatjuk: évek óta megszokott módon - nyugodtan elhagyhattuk volna a 'népművészeti' jelzőt), a Lövéri fiúk sramlizenei koncertjével.

Számos nézőt vonzott szombaton a népművészeti játszóház, valamitn a Benedek Elek Pedagógiai Főiskola hallgatói által előadott vásári komédiák. Vasárnap a Budapesti Utcaszínház mutatott be Tabarin trükkjei címmel hasonlókat.

Az igazi hétvégi folklór-szenzáció azonban - a rossz idő miatt nem a Fő téren, hanem a Magyar Művelődés Házában megtartott - Afrika-est volt. A Shango Maskara Karnevál, valamint a Bongo Men együttes által teremtett egzotikus hangulatban sorra szólaltak meg a tradicionális afrikai hangszerek, és a legkülönfélébb méretű/formájú/hangú dobok. A vérpezsdítő, ősi ritmusok varázslatos ütemére táncoló feketék révén egy kissé valóban Afrikában érezhették magukat a nézők.

A színes bőrű táncosok között akadt egy "kakukktojás"; az együttes fehér bőrű menedzser-asszonya, Miriam. De ő is csupán bőre színével tűnt ki a táncosok közül: autentikus mozgáskultúrájával hűen idézte a "fekete földrész" asszonyainak forró hangulatú táncait, s a bemutató utáni táncház során is kiváló előtáncosnak bizonyult. A közös táncolásra való felhívásnak egyébként a vártnál nagyobb sikere volt: a közönség közül sokan vállalkoztak az afrikai istenek előtt tisztelgő harci táncok, erotikus násztáncok, illetve állatutánzó táncok elsajátítására - fogalmazzunk úgy: változó sikerrel, noha kétségtelenül nem minden eredmény nélkül...

Mint azt az afrikai együttes alapítója, a nigériai Tunde Komolafe elmondta, tíz évvel ezelőtt turistaúton jártak először Budapesten. Észrevették, (vajon hogyan?) hogy Magyarországon nincs igazi afrikai zenekar, s a kontinens gazdag folklórkincse sem ivódott különösebben mélyre a köztudatban. Akkor gondoltak először arra, hogy alakítanak egy hagyományos zenét és táncot előadó afrikai együttest. A csoport repertoárja egyébként egészen pontosan a Yoruba törzs agidigbo stílusát (ez valami olyan stílusirányzat lehet, mint a mai városi folklórban a techno, meg az acid, vagy a rave stb.) közvetíti. Mint Komolafe úr elmondta, nagyon örülnek, hogy nemcsak Magyarországon (ahol egyébként a fővárosi Almássy Téri Szabadidőközpontban Afrika-centrumot is alakítottak már), hanem más közép-kelet-európai ill. nyugati országokban is közönség elé léphettek már.

Miriam, a "tiszteletbeli néger" menedzser-asszony megtisztelőnek érezte a felkérést, hogy hazai turnéjuk során a Soproni Ünnepi Hetek közönsége előtt is fellépjenek. Évente egyébként kb. hatvan alkalommal lépnek fel, és szándékukban áll egy kelet-európai Afrika-fesztivált is szervezni. A közeli jövőben a Shango Maskara Karnevál és a Bongo Men a Diákszigeten lép fel, turnéjuk zárógálájára pedig októberben kerül sor az Almássy Téri Szabadidőközpontban.
Kép és szöveg: Németh Péter