CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Soproni Ünnepi Hetek

1998. jĂşnius 16., kedd 00:00


Klasszikus zenei programajánlat

Komolyzenei programajánló


Már kíváncsian vártam, hogy kezembe kerülhessen az idei, egyébként már 41. Soproni Ünnepi Hetek műsorfüzete. Kíváncsiságom oka nyilvánvaló: az Ünnepi Hetek városunk egyik legnagyobb kulturális rendezvénysorozata. A legnagyobb, hiszen egy hónapon keresztül rendkívül színes, változatos programmal várnak minden érdeklődőt a rendezők.
A műsorfüzetet kezembe véve örültem a sokféle programnak, ugyanakkor gondolkodóba ejtett két dolog is.Talán szerencsésebb lett volna a barna papíron, fekete betűkkel megírt füzetecskét valamivel szebb színekkel és szebb papíron kinyomtatni, és a helyszínek szerint összeállított füzetet - ami egyébként megkönnyíti a tájékozódást -, egy jól összeállított időrendi táblázattal is kiegészítették volna.
Komolyzenei programajánló, írtam a címben, de talán a "Klasszikus zenei programajánlat" pontosabb. Komolyzenei koncertekben bővelkednek az idei Ünnepi Hetek, klasszikus zeneiben kevésbé.
Komolyzene alatt minden olyat értek, ami nem csak kizárólag a klasszikus, a maga műfaji határaival.
Az idei rendezvénysorozat június 19-én az AHOT ANATOLIA török néptáncegyüttes műsorával kezdődik, és gyakorlatilag július 12-én, a III. Világzenei Vándorfesztivál programjával zárul, melyen a következő együttesek szerepelnek:
KOLINDA (régmúlt és jelen hangjai), KALYI JAG (cigány népzene), TROITSA (belorusz népzene), BRAKA KADRIEVI (cigány rézfúvós zenekar, Macedonia).
Ez a két nagyszerűnek ígérkező rendezvény mintegy keretet ad az egész Ünnepi Heteknek. Ezen belül a műfaji sokféleség jellemző.
Opera- (Verdi: Rigoletto, Puccini: Turandot) és operett- (Huszka: Mária főhadnagy) előadások a Fertőrákosi Barlangszínházban. Ugyanitt a 100 ROMA VIRTUÓZ cigányzenekar koncertje.
A Régi Zenei Napokon június 20-28-ig minden napra jut egy-egy régizenei hangverseny.
Egy picit bővebben, hogy jobban értsük a Régi Zenei Napok jelentőségét. Századunk hatvanas éveiben, Nyugat-Európában indult a régi zenék előadásának nagyszerű irányzata, az ún. historikus előadásmód. Ezen azt értjük, hogy az előadók megpróbálják eredeti módon a zeneműveket előadni. Ezt természetesen alapos kutatómunka előzi meg. Ehhez járul még a korabeli hangszereken való jártasság. (Pl. barokkhegedű, barokkoboa, csembaló stb.) A '80-as évektől már Magyarországon is megjelentek ennek az előadási módnak a képviselői, és itthoni elterjedésében, népszerűsítésében is nagy szerepet vállalt a Soproni Régi Zenei Napok. Lássuk hát mit kínálnak idén a Régi Zenei Napok programja:
CONCERTO ARMONICO (barokkzenekar),
RONDELLUS TALLIN (középkori zene),
MALCOLM BILSON fortepiano (a mai zongora elődje, az előadó a hangszer egyik nagymestere),
CSALOG BENEDEK fuvola, és SPÁNYI MIKLÓS tangenszongora. Ez biztosan igazi különlegesség, zenei csemege lesz.
SZEKENDI TAMÁS orgona, (a most felújított harkai orgonán játszik a művész, amely hangszeren egyébként nemrég megjelent CD-je is készült),
CAPELLA SAVARIA barokkzenekar (az egyik legrégibb ilyen jellegű együttes, műsorukon XIX. sz. eleji magyar zene szerepel.)
A COLLEGIUM VOCALE belga énekegyüttes hangversenye biztosan nagy sikerre számíthat, hiszen ők az egyik vezető régi zene együttes. Még egy különlegesség:
MALCOLM BILSON, KOMLÓS KATALIN (fortepiano), ZÁDORI MÁRIA (ének) "Schubertiádá"-ja.
A Régi Zenei Napok egy ún. Biedermeier táncházzal zárul.
Ezenkívül szívesen ajánlom még a SZÉKELY NÉPI EGYÜTTES "Szivárvány havasán" című néptáncműsorát, a SOPRONI PEDAGÓGUS KÓRUS jubileumi hangversenyét (amelyen a Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar működik közre), a FIDELISSIMA KÓRUS közös hangversenyét a YAVAPAI EGYETEM KÓRUSÁval, Szabó István pánsípművész (ritkán hallható hangszer), a TÉKA EGYÜTTES, és a SOPRONI ÜTŐSEGYÜTTES koncertjét.

Benyovszky Imre