CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Soproni Ünnepi Hetek

1999. jĂşlius 07., szerda 00:00


a magyar kórusirodalomnak elismerését jelenti a világon...

I. Nemzetközi Kórusfesztivál - Sopron

I. Nemzetközi Kórusfesztivál - Sopron
A Soproni Ünnepi Hetek rendezvénysorozat részeként július 3-án gálakoncerttel zárult a három napos I. Nemzetközi Kórusfesztivál.
A gálahangverseny helyszíne Sopron város Fő tere volt. A résztvevőket és a közönséget dr. Gimesi Szabolcs polgármester köszöntötte. Az énekkarok egymást követve egy-egy kórusmű előadásával mutatkoztak be a soproni közönségnek.

A kórusfesztivál szervezőjét a rendezvény céljáról kérdezem.
Horváthné Wéber Mariann a Miller & Weber Kulturális- és fesztiválszervező Utazási Iroda Kkt egyik képviselője a Cyberpress kérdésére elmondja, hogy irodájuk egy svéd-magyar iroda, amelynek tagjai Thomas Molnar és Marika Staf Stockholmból, valamint ő maga már több mint tíz éve dolgoznak együtt. Zenekarok, énekkarok utazását szervezik, munkájuk során így merült fel a nemzetközi kórusfesztivál  létrehozásának gondolata is.
A fesztivál megrendezésében elsősorban a hagyományteremtő szándék volt a cél, ugyanakkor Sopron amúgy is gazdag kulturális életének palettáját  szerették volna tovább színesíteni.
Ezen kívül a Miller & Weber Kulturális- és fesztiválszervező Utazási Iroda minden évben felajánl egy alapítvány részére minden résztvevő után 1 USD- nak megfelelő összeget, karitatív céllal.
Ebben az évben a soproni gálakoncert alkalmával  a Halmozottan Sérült Gyermekek Alapítványa kapta a felajánlást, amelyet Sopron Megyei Jogú Város polgármestere dr. Gimesi Szabolcs köszönt meg a szervezőknek és adott át az alapítvány képviselőinek.
A kórusfesztivál nem verseny. Horváthné Wéber Mariann szerint  irodájuk egy olyan eseményt próbált rendezni, amelyen a külföldi és a magyar kórusok egymással megismerkedhetnek, együtt énelkelhetnek, jól érezhetik megukat, egy kevés ízelítőt kaphatnak Sopronból, Magyarországból. Úgy értékeli, hogy a rendezvény kitűzött céljait sikerült megvalósítani, a külföldi résztvevők jó hírünket viszik tovább a világba.
A jövőre nézve már a II. Nemzetközi Kórusfesztivál időpontját is megtudtuk. Terveik szerint ezt 2000 június 29-július 2 között rendezik majd meg. Hasonló jellegű rendezvényt terveznek 2000-ben a Minnesota-beli Mora városban is.

Dárdai Árpád karnagy szakmai szempontból  így értékeli a rendezvényt: A rendezvénysorozat szervezése, a program kialakítása körülbelül egy éve kezdődött. Ebben oroszlánrészt a Miller & Weber iroda munkatársai vállaltak, én abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy engem kértek fel a segítésre.
A rendezvényen résztvevő kórusok hangulata kitűnő, bármerre járnak büszkén hagoztatják, hogy mennyi kilométert tettek meg azért, hogy ideérjenek.
Már a rendezvény szervezésének a legelején, a jelentkezések, a referenciaanyagok  megérkezését  követően kiderült, hogy  a rendezvény színvonalas lesz. A színskála széles: diákkórusoktól, felnőtt kórusokig - férfikar kivételével - minden fajta kórus jött: ifjúsági-, és gyerekkar, női kar, kamara kórus.
Kitűnőnek tartom, azt hogy számos külföldi kórus magyar műveket hozott és ezeket magyarul adta elő: a heidenheimi kórus három magyar művet, a stockholmi kórus  pedig a magyar művek egyik legnehezebbjét a Jézus és a kufárok -at adta elő. Megitélésem szerint ez a magyar kórusirodalomnak olyan elismerését jelenti a világon, amelyet ma Sopron is élőben  megtapasztalhatott. Mindent összevetve, remélem, hogy ez a fesztivál hosszú életű lesz, és - ahogy a polgármester úr is elmondta - hagyományteremtő kezdeményezésnek bizonyul majd.

Végezetül köszönetképpen - hasonlóan a polgármesteri köszöntéshez -  álljon itt a résztvevő kórusok és karnagyaik névsora, akik hatalmas - több mint 500 tagú - összevont kórusként Cézar Franck 150. zsoltárával búcsúztak Soprontól: CHRISTIANEUM, Hamburg, Dietmar Schuenicke; MÄRKISCHER JUGENDCHOR, Neuruppin, Hans-Peter Schurz; KINDER- UND JUGENDCHOR DER SINGAKADEMIE, Potsdam, Gabriele Tschache; MÄDCHENCHOR DES SCHILLERGYMNASIUMS, Heidenheim, Heidi- Ruth Mugele, Németországból; UDDEVALLA KAMMARKÖR, Uddevalla, Walter Berggren; SNÖSTROPS KYRKOKÖR Halmstad, Göran Persson, GUSTAV VASA KAMMARKÖR, Krokom, Agneta Karlström; CANTILENAKÖREN, Östersund, Margita Paulsson Svédországból. Magyarországot a soproni LISZT  FERENC PEDAGÓGUS ÉNEKKAR Dárdai Árpád karnagy vezetésével és a BEZERÉDJ AMÁLIA ZENEI TÁBOR  Ugrin Gábor Liszt díjas karnagy által vezetett kórusa  képviselte.
(Köszönet a Miller & Weber Kulturális- és fesztiválszervező Utazási Irodának, hogy az I. Nemzetközi Kórusfesztivál programfüzetét illusztráció céljából a rendelkezésünkre bocsájtotta.)