Rovat: Alpokalja Zöld Pont
1998. június 12., péntek 00:00
Az Év Fája 2.: a madárcseresznye
A madárcseresznye BOTANIKAI JELLEMZÉS Nevezéktan A madárcseresznyét 1753-ban LINNÉ; a nagy svéd botanikus Prunus avium néven vezette be a tudományba, Species plantarum c. művében ô adja elôször e faj tudományos leírását. A Prunus tudományos nemzetségnevet a görög prumnon, illetve az ebbôl levezethetô latin prunus név alapján alkotta LINNÉ, mely mindkét nyelvben a madárcseresznyével rokon szilvafát jelöli. A fajnévként szereplô avium a latin avis-ból származik, s utal arra, hogy e fajt elsôsorban madarak terjesztik. A mintegy 200 fajt magába foglaló népes Prunus nemzetséget késôbb felosztották, így 1794-ben MOENCH a madár-cseresznyének a Cerasus avium tudományos nevet adta. Az új nemzetségnév Cerasunt kisázsiai város nevébôl, illetve az ebbôl levezethetô görög kérasos (= cseresznye) szóból származik. Elterjedés
A kultúrába vett madárcseresznye kivadulása és meghonosodása miatt
pontos
elterjedési területét ma már nehéz közreadni. Az area java része
Közép- és
Nyugat-Európára esik, hiányzik a német-lengyel síkságról, az Alpok és
a
Nagyalföld jelentôs részérôl. Dél-Európában szórványos elôfordulása
van a
Kaukázusban, Olaszországban, a Balkán-félszigeten. Feltehetôen ôshonos
Nagy-Britannia délkeleti részén, viszont megkérdôjelezhetô az
észak-afrikai
spontaneitása. Szigetszerű megjelenése van még a Fekete-tenger
környékén, a
Kaukázusban és a Kaszpi-tó déli részén is. A folytonos elterjedési
területet
szemlélve szembetűnik a szubatlanti súlypont, ami egyben utal a
madárcseresznye ökológiai igényeinek jellegére is. Kontinensünkön a
65.
szélességi körtôl északra őshonosan már sehol sem találjuk,
dél-skandináviai
megjelenése teljes egészében kivadulásnak tekinthetô. Elterjedésének
vertikális tagolódását elemezve elmondható, hogy tipikusan a
középhegységek fája, azaz szubmontán elem. A központi Alpokban is-ahol
egyébként meglehetôsen ritka - csak 1700 m tszf. magasságig
kapaszkodik
fel, itteni példányai már csak cserjetermetűek maradnak, s termést
ritkán
érlelnek. A kárpát-medencei megjelenés függôleges tagozódásáról jó
képet
kapunk FEKETE LAJOS és BLATTNY TIBOR 1913-ban megjelent Az
erdészeti jelentôségű fák és cserjék elterjedése a Magyar Állam
területén c.
könyvébôl. Nagyszabású művükbôl kiderül, hogy a Kárpátok és a Kárpát-
medence viszonylatában a madárcseresznye átlagosan 938 m tszf.
magasság
mellett fordul elô. Legmagasabbra a Déli-Kárpátokban kapaszkodik: a
Szebeni-havasok- ban 1304 m-ig hatol. Hazai elôfordulás
Jelenlegi hazai elôfordulásáról az üzem tervi adatok alapján
összeállított
térképbôl kaphatunk képet. Eszerint elôfordulásának súlypontja a
Magyarközéphegységre és a Dunántúli- (különösen délnyugat-dunántúli)
dombvidékre esik. Síkvidéken csak alföldperemi helyzetben találjuk, a
Szatmárberegi-sík, Nyírség, Szigetköz, Mezôföld és Drávasík erdeiben
bukkan fel, a kontinentális klímahatás alatt álló többi alföldi
területrôl
hiányzik. Alaktani jellemzés
Termet és kor tekintetében csak szerény méreteket ér el. A 20 m-nél
magasabb egyedek ritkák, a 25 m-t csak kivételes esetben lépi túl.
Enyhén
hajlott, hengeres, a koronában is végigkövethetô törzsét vörösesbarna,
fényes,
gyűrűsen elváló kéreg borítja. Idôsebb egyedeken a törzs alján durván
repedezett, feketésszürke kéreg alakul ki. Koronája szabad állásban
széles
tojásdad alakú, laza szerkezetű, zárt állásban magasra tolódó,
sudaras, törzse
jól feltisztuló. Hajtásrendszerében nagyon sok rövidhajtás jön létre,
ezek a
keskeny rügypikkelyripacsoktól sűrűn gyűrűzöttek, rajta a rügyek
csokrosan
állnak. Itt a középsô, keskenyebb rügy levélrügy, míg a körülötte álló
duzzadtabb rügyek virágrügyek. A több éves, fejlettebb rövidhajtásokat
a
kertészeti szakirodalom bokrétás termônyársnak vagy termôbokrétának
hívja.
Vörösesbarna, szürkés foltokkal borított hosszúhajtásán a fényesbarna,
hegyes
rügyek szórtan állnak. Lombozata sajátos, leveleit ugyanis kissé
csüngeti. A
6-15 cm hosszú levelek tipikus mezofita (üde termôhelyeken élô növény)
külsôséget kölesönöznek a fajnak. A visszástojásdad vagy elliptikus,
nagy
felületű levelek lemeze vékony, többnyire gyengén fénylô, enyhén redôs
felületű és világoszöld színű. Különleges, párologtatást szabályozó
berendezésekre különösebben nincsen szüksége, kifejlett állapotban
csak a
levélfonákon kiemelkedô erezet mentén találunk maradó pelyhes
szôrzetet. A
3-5 cm hosszú levélnyél a napos oldalon pirosasra színezôdik, s a
levélváll
közelében rajta két fejlett, vöröslô mirigyszemölcsöt találunk. Ezek a
madárcseresznyére feltűnôen jellemzô mirigyszemölcsök egyébként
működésképtelenné vált virágon kívüli nektáriumok. Ôsszel lombozata
sárgán át vörösesre színezôdik, különös dekoratív külsôt kölcsönözve a
fának.
Április második felétôl, lombfakadással egyidôben megjelenô virágai
fehérbe
öltöztetik az ébredezô erdô madárcseresznyéit, ilyenkor már messzirôl
fel
lehet fedezni ôket. A rövidhajtások csúcsán rendszerint 2-5 virágú,
hosszú
kocsányú csomókat találunk, melyek alapjánál sárgás, szétterülô
fellevelek
vannak. Fényes felületű, csonthéjas termései júniusban érnek, a
csontár
gömbölyű és sima felületű. Magjai ciánglikozidot tartalmaznak, ezért
mérgezôek. Változatosság a fajon belül
A madárcseresznye változatossága fôleg a levelek nagyságában, a termés
színében, ízében és nagyságában mutatkozik meg. Alakkörében a
legjelentôsebb eltérések az elterjedési terület déli és délkeleti
részében
tapasztalhatók. Mivel termesztésbe vont változatai könnyen kivadulnak,
s a
vadon élô madárcseresznyével keresztezôdnek, ezért egyes populációkon
belül is nagyfokú változatosság lép fel. A vadon termô alfajt (ssp.
avium)
elsôsorban kicsi, 1 cm-nél kisebb, kemény húsú, alig leveses,
kesernyés ízű és
éretten fekete színű termései alapján lehet felismerni. Termesztett
kultúrváltozatait két nagyobb csoportba sorolják: 1. puha, leveses
húsú, édes
ízű, éretten fekete termésű szívcseresznyék (convar. julianna); 2.
kemény,
ropogós húsú, alig leveses, kevésbé édes, éretten piros termésű
ropogós
cseresznyék (convar. duracina). Termőhelyi igény
A madárcseresznye termőhelyi igénye a magyarországi erdészeti
termőhelyértékelés kategóriái szerint a következőképpen határozható
meg.
A madárcseresznye tipikus mezofil fafaj, súlypontosan
gyertyános-tölgyes
klímaövezetben fordul elő,de ( kevésbé jellemzően) egy-egy szál
előfordulhat
a bükkös és cseres-kocsánytalan tölgyes övezetben is. Az erdős-sztyep
klímaövezetből hiányzik. CSEMETENEVELÉS Jelentősége a magyar csemetetermesztésben A madárcseresznye hosszú ideje kedvelt fafaja a magyar csemetetermelőknek. Egyéves csemetéje egyaránt keresett erdészeti és gyümölcsfaiskolai célokra Nyugat-Európában. Sajnos a termelés számszerű adatait elemezve a hazai felhasználás nem mutat kedvező képet, a madárcseresznye alárendelt jelentőségű a magyar erdészeti csemetetermelésben. Ha pedig abba is belegondolunk, hogy ebbôl a szerény mennyiségű megtermelt anyagból csak egy kis hányad marad a hazai erdôkben jelentôs része exportra kerül, másik jelentôs hányadot pedig gyümölcsfa alanynak használnak fel), akkor jogosnak tűnik egyes szakemberek félelme, hogy más fafajok mellett a madárcseresznye is eltűnik lassan az erdeinkbôl. Magkezelési és csemetetermelési módszerek
Hagyományos módszer szerint a júliusban érô termést a fa alá
leterített
ponyváról vagy fóliáról szedik fel. Az igazán szép törzsalakú fákról
így kevés
magot lehet begyűjteni, mert arra a fa nagy méretei miatt nincs mód,
hogy a
termést éretten, idôben leverjék vagy lerázzák. A ponyvára csak az
hullik le,
amit a madarak meghagynak. A termés lerázása vagy leverése csak az
alacsonyabb fák esetében jöhet szóba, amelyek rendszerint nem a
legjobb
genotípusok. Ezáltal félô, hogy negatív génszelekció is történik az
évek során. ERDÔMÜVELÉSI TULAJDONSÁGOK
A
madárcseresznye a gyertyános-kocsánytalan tölgyesek és gyertyános-
kocsányos tölgyesek tipikus elegyfája, ökológiai igényei csaknem
egybeesnek
a gyertyánéval. Szórványosan fellép még a bükkösökben, üdébb
tölgyesekben,
sziklatörmeléklejtô- és szurdokerdôkben is. A szárazabb hegyvidéki
tölgyesekben és bokorerdôkben csak letörpülô, rövidebb életkorú
egyedeit
lehet megtalálni. Fényigényes fafaj, ezért általában a felsô
koronaszintben
fordul elô. Alászorult helyzetben, erôs árnyalás mellett sínylôdik.
Fiatalon
gyorsan nô, de életkora meglehetôsen rövid. 100 évnél idôsebb
madárcseresznyérôl így alig van tudomásunk, 70-80 éves korában
rendszerint
bélkorhadásnak indul, s elpusztul. KÁRTEVÔK ÉS KÓROKOZÓK
A Prunus-félék sok kártevônek és kórokozónak biztosítanak
táplálkozási,
szaporodási lehetôséget, illetve jelentenek aljzatot. Mégis az
mondható, hogy
a madáreseresznye, összehasonlítva a gyümölcstermesztésben elterjedt
különféle kultúrváltozataival, kevesebb károsítóval és kórokozóval
rendelkezik. A legfontosabb kártevôket és kórokozókat célszerű az
érintett
növényrészek szerint csoportosítva tárgyalni. A FAANYAG TULAJDONSÁGAI ÉS lPARI FELHASZNÁLÁSA A fatest anatómiai jellemzôi
A szijácsa sárgásfehér, 3-5 cm széles. A gesztje világos vörösesbarna,
zöldesbarna csíkoltsággal. A sugármetszeti "csíkoltság" és a
húrmetszeti
"rajzosság" az évgyűrűk és a két évgyűrű pászta határozott
elkülönülésének
köszönhetô (a zöldesbarnás árnyalat a korai pászta nagyobb edényeinek
a
színhatása). Az ún. "félig gyűrűslikacsú" fafajok közé tartozik, mivel
a korai
pászta közepes nagyságú edényei nem alkotnak olyan szabályos sorokat,
mint
ahogy azmegfigyelhetô az igazi gyűrűslikacsú fafajoknál (pl. tölgy,
kôris,
akác stb.). Keskeny bélsugarai a keresztmetszeten csak nagyítóval
láthatók, a
sugármetszeten pedig 0,5-1 mm magas "tükrök" formájában. Gyakran
megfigyelhetô a rostkötegek hullámos lefutása. A világos, enyhén
rózsaszín
árnyalatú finom szövetű fát markáns rajzolata teszi igen
esztétikussá. Fahibák, fakárosodások A szabad állásban növô cseresznye sudarlós törzsfát növeszt, s ennek csak igen rövid szakasza ágtiszta és göcsmentes. Vírusok (gyűrűs mozaikvírus) és gombák már az élôfát is megtámadhatják. A törzsön varas hegszövetek és vízhajtások is elôfordulnak. A kitermelt faanyag nem idôjárásálló, fülledékeny, tehát ügyelni kell a gyors feldolgozásra, helyes tárolásra. Erdei választékok A hazai erdôkben elegyfaként jelenlévô madárcseresznyére még ma sem fordítanak kellô fígyelmet a fakitermelések során. Gyakran összevágják tűzifának, mondván: ezzel a néhány törzzsel nincs értelme elkülönítetten foglalkozni. E rendkívül értékes fafajból választékolható:
Megmunkálási sajátosságok Feldolgozáskor tekintettel kell lenni a faanyag fülledékenységére, kisebb biológiai tartósságára. Tehát a fűrész- és furnérüzemekben ügyelni kell a szakszerű tárolásra és az alapanyag gyors feldolgozására. Kültéri felhasználásra nem javasolható. A madárcseresznye fája könnyen, jó minôséggel, méretpontosan fűrészelhetô, gyalulható, marható, csiszolható. Repedésmentesen könnyen szegezhetô, csavarozható. A gôzölt cseresznye jól hajlítható. Ragasztása szintén problémamentes, de tekintettel kell lenni a viszonylag alacsony pH értékre. Lúgokkal való kezeléskor a faanyag mahagóni színű árnyalatot kap. Felületkezeléskor gondot okoz a fotodegradáció, vagyis a fény (UV sugarak) hatására a kezelt faanyagok (bútorok) elveszíthetik természeteszínüket (sötétednek). Így célszerű a cseresznyeszínű pigment pácok, vagy az UV abszorbensek (alapozók) alkalmazása.A nedves cseresznyefa acél és réztárgyakkal való érintkezéskor foltosodhat. A tömörfából (ragasztott fűrészáruból) készített ún. "biobútoroknál" egyre inkább elterjed a felületek viaszolása és/vagy olajozása. Felhasználási területek A madárcseresznye fája a fakereskedelembe rönk, fagyártmányfa, fűrészáru és furnér formájában jelenik meg. Az utóbbi években Európában is forgalmazzák az észak-amerikai cseresznye fűrészárut és furnért. A cseresznye a bükk, éger dió és tölgy mellett az wegyik legkeresettebb és legértékesebb bútorfa, ill. belsőtéri faanyaag. E faanyag természetes eleganciája,szépsége különösen a "biedermeier" korszakában vált meghatározó szerepűvé. A cseresznye furnér és tömörfa ma is a stilbútorgyártás fontos alapanyaga.A frontfelületek mellett készítenek belőle székeket, asztalokat, különböző kisbútorokat egyaránt. A gyengébb minőségű vegyes színű cseresznyét dió és mahagóni helyettesítésére is felhasználják. A belső építészetben a cseresznyét szívesen alkalmazzák falak, mennyezetek borítására, lépcsők, korlátok, belső ajtók, reprezentatív terek kialakítására. Mivel a cseresznyefa kiválóan faragható, esztergálható, elterjedten használják dísztárgyak, lámpatestek, különböző fatömegcikkek előállításara, sőt a hangszergyártásban (fafúvósok, pianinók) is. KULTÚRTÖRTÉNET A madárcseresznye egyike azon mérsékelt övi lombos fáinknak, amelyhez hasonlót - széles elterjedési területét, előfordulását, számos fajtáját és változatát, felhasználásának, alkalmazásának sokrétűségét tekintve - keveset ismerünk. Számon tartjuk mint vadon tenyésző fafajt, mint gyümölcséért termesztett, étket adó növényt, mint virágával és lombjával díszítő kertalkotó elemet, és mint értékes, különlegesen szép faanyagot adó lombos fát. Nem csoda tehát, hogy a kultúrtörténet, a botanika és a kertészettörténet forrásai bő tájékoztatást adnak a ma emberének a madárcseresznye históriai szerepéről, származásáról és elterjedéséről, termesztett és díszkerti fajtáiról, gyümölcsének sokféleségéről, étkezési és gyógyászati felhasználásáról, a néphitben játszott szerepéről. Európában a madárcseresznyét a paleolit kortól kezdődően, több mint ötezer éve ismerték, és fogyasztották gyümölcsét. Az Alpok lábánál, a svájci Robenhausen, Wangen és Thurner-See környékén az újkőkorban, majd a rákövetkező korai bronzkorban az itt élô néptörzsek által emelt cölöpépítmények növényi maradványainak feltárása során cseresznyemagvakat találtak. Felfedezték a madárcseresznye magjait a Parma melletti "terramare"-ban, az osztrák Mond-see környékén és a hallstatti sóbányában is, mely nyomok bizonyítják, hogy az ôskor gyűjtögetô életmódot folytató emberének táplálékul szolgált a cseresznye. Az ókori Görögország és Róma cseresznyekultúrája Az ókori civilizációkban a görög, majd a római kultúrákban találjuk a madárcseresznye termesztésbe vonásának és többrétű hasznosításának kezdeteit. Herodotosz a Kr. e. V. században írt elsôként a görög történetírók között a Kaukázus északi lejtôin és a délorosz síkságon élô szkítákról, akik "fák gyümölcseivel táplálkoznak. Pontikon a neve a fának, amelyrôl táplálkoznak, nagysága pedig körülbelül a fügefáé,babhoz hasonló gyümölcsöt terem, de magja van". Egy évszázaddal késôbb, a Kr. e. IV. században Lüszimakhosz, Diphülosz és Theophrasztosz korából ismert a cseresznyekultúra. Theophrasztosz "Növények története" című művében 500 leírt növény között említi a cseresznyét. A leírásban a fa és annak kérge szerepel részletesen, am -elybôl arra következtethetünk, hogy Hellászban a madárcseresznyét elsôsorban mint bútorfát becsülték.Az ókori Rómában már minden bizonnyal Lucullus elôtt is ismerték és termesztették a madárcseresznyét. Erre utal M.T. Varro "Rerum rusticarum libri tres" c. műve, amelynek I. könyve XXXIX. fejezetében részletesen ír a cseresznyetermesztésrôl, és azt mint a korban általános mezôgazdasági tevékenységet említi.Plinius G. S. /Kr. u. 23-79/ természettudományos munkássága a cseresznyetermesztés históriájának feltárásánál az egyik legalapvetôbb forrás, jóllehet nem mentes bizonyos tévedésektôl. Varro leírása bizonyítja, hogy Itáliában már Krisztus elôtt egy évszázaddal folyt cseresznyetermesztés, így Lucullus nem a nemes fajták meghonosítója, mint azt Plinius állítja. Lucullus szerepe minden bizonnyal arra korlátozódott, hogy új fajtával, vagy fajtákkal lepte meg a rómaiakat. Plinius 8 cseresznyefajtát írt le a Historia Naturalis c. 37 kötetes nagy összefoglaló természettudományos műve XV. könyvének 30. fejezetében: "A cseresznyék közül az Apraniai a legpirosabb és a Lutatiai a legfeketébb, a caeciliai a leggömbölyűbb gyümölcsű. A Juniani cseresznye igen jó izű, de ugyszólván csak a fáról szedve ehető, mert a szállításhoz túlságosan gyenge", a Duránci, amelyet 'Plinius' cseresznyének is neveztek, a legropogósabb fajta.Európában a madárcseresznye a rómaiak közvetítésével terjedt el. Plinius Németországot, Belgiumot, Portugáliát és Angliát említi, mint azon provinciákat, ahová a növény eljutott. Nagy-Britanlúában Kr. u. 50-ben, Kent városában már megtalálható volt e faj. A VII-X: századi cseh és morva városok feltárása során is sok cseresznye- és meggymag került napvilágra, csakúgy a XÍI-XV. századi lengyel leletekbôl. Magyarországi kultúrtörténeti vonatkozások
A legkorábbi, római kori, hazai kômaglelet Tác-Gorsiumból származik. A
Cerasus avium magyarországi termesztésbe vonása a Kr. u. IV században
kezdôdött meg a Szerémségben és Pannóniában. A honfoglalást követôen
sok
gyümölcstôl eredô helynév maradt ránk, amellyel a megtelepülô
magyarság
megjelölte a birtokán fekvô nevezetesebb helyeket, mint pl.
Cseresznyetô,
Cseresznyeülés, Cseresznyeszer, Cseresnyésparlag. A korabeli
oklevelek,
szójegyzékek és szótárak a XIII. századtól kezdôdôen adnak hiteles
forrásokat
a cseresznyekultúráról. A rendszeres termesztés a XV. század végétôl
indult
meg, és a XVI. századtól a balkáni gyümölcsfajták meghonosodásával a
magyar gyümölcs Európa szerte híres lett. Míg a korábbi évszázadokban
mindössze 8 gyümölcsfajt jegyeztek fel hazánk területén, a XVI.
században
már 8 cseresznyefajtát ismertek. Wenczel Gusztáv a korabeli
mezôgazdaságról írott könyvében kiemeli a gyümölcsöskertek
jelentôségét és
megkülönbözteti az "arbores fructiferae"-t az erdei vad gyümölcsöt
termô
fáktól, amelyeket "arbores non fructiferae"-nek nevez. Általános volt
ekkor,
egészen a legutóbbi idôkig, hogy a szôlôk között gyümölcsfákat
telepítettek,
amelyet gondosan ápoltak és termésüket nagy becsben tartották,
szigorúan
ôrizték. Lippai János Posoni kertjének "Gyümölcsöskert" leírásában
többfajta
cseresznyérôl, azok ültetésérôl és oltásáról számol be: "A cseresnye
közönségesen két-féle: oltott és oltatlan. Ezek közzül, némellyek
öregek,
némellyek közép-szerűek, némellyek aprók. Szinekben pedig, ki fekete,
ki
vörös, kinek fele fejér, fele vörös, ki éppen fejér. Találkozik éppen
zöld is, de
én még ollyat nem láttam. .Az ize jó édes leves, és egy
kicsitfanyarócska
szabásu... A z óltott mindenkor jobb a magon költnél. A cseresnye
hűves
eget, avagv középszerűt szeret: a felette meleget nemigen
szenvedheti... .szép
cseresnyék, mint a hegyes, és dombos helyeken: ávagy a hegyek, é.s
szölôk
lábjában. Jó távúl kell egymástul ültetni, a sövények között, avagy
mellettek
igen alkalmatos." A madárcseresznye szerepe a táj- és kertalakításban
A XVIII. század végétôl terjedt el Európa és Amerikaszerte az
útfásítás
gyakorlata, amelynek során gyakran gyümölcsfákat, köztük cseresznyét
telepíttek. A szekereket, lovaskocsikat felváltó autók és motoros
járművek
korában már a fák lehulló gyümölcse balesetveszélyt jelent, így a
gyümölcsfák fokozatosan kiszorultak az útfásításnál alkalmazott
fafajok
sorából.
|