CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: A más szemével

1999. augusztus 11., szerda 00:00


A Vatikán meghökkentő álláspontja

A Pápa nyilatkozott a túlvilág lényegéről.


A pápa forradalmian újszerű interpretációja mennyországról és pokolról

Az amerikai keresztényeket, akiknek mintegy 70 %-a a mennyek országát kézzelfoghatóan létező helyként tartja számon víziói között, élénken foglalkoztatja II. János Pál pápa élőszóval, a Szent Péter téri zarándokoknak, és interjú keretében a Civita Cattolica című olasz jezsuita magazinnak adott egyházfői nyilatkozata a halál utáni mennyország, illetve pokol létének, valamint azok mibenlétének körülményeiről.

Az amerikai SUN hetilap 1999. augusztus 17-i számában Beth Gimmel beszámol arról, hogy a Szentatya mind a híveknek közvetlenül, mind a hittudományi magazinnak adott nyilatkozatában leszögezi: A mennyország nem fizikai értelemben vett hely, hanem a lélek szoros viszonya Istennel, aki nem szakállas öregember, hanem a legfelsőbbrendűbb szellemiség, akiben hím és nőnemű tulajdonságok egyaránt megtestesülnek!

"A mennyország azoknak az áldásban részesülteknek a közössége, akik hűségesek maradtak Jézus Krisztushoz földi életük során..." - mondotta a pápa. Ezzel egyidejűleg rámutatott arra is (és ez az általános interpretáció szempontjából nem kevésbé fontos), hogy hivatalosan újra kell definiálni a pokol fogalmát is, amely NEM tüzes tavak tájképe, hanem az Istentől való egyszer és mindenkorra szóló elkülönülés helyrehozhatatlan állapotát jelenti a lélek számára. Itt érdemes megjegyezni, hogy a mennyekben mint fizikailag létező helyben hívő amerikaiak 70%-ával szemben csak 57% hiszi a pokol tüzes kemencéinek létezését.

Ez a pápai interpretáció gyökerében cáfolja a katolikus egyház 1950-ben kidolgozott doktrináját Szűz Mária mennybemeneteléről, mely doktrina annak idején feltételezte, hogy fizikai értelemben vett menny létezik valahol a Föld felett, és Mária valóságos teste, nem képletesen, hanem ténylegesen emelkedett e fizikai szférába mennybemenetele során.

Bárhogyan van is, kétségtelen, hogy ezek a pápai magyarázatok alapjaikban értékelnek újra sarkalatos dogmákat a keresztény hit világában.

Pagony Lajos