CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Soproni Újulat

1999. február 02., kedd 00:00


Sopronkörnyék élővilága

A keresztcsőrű

 

A keresztcsőrű (Loxia curvirostra)

 

A Soproni hegység talán legérdekesebb életmódú költőmadara a keresztcsőrű. Nevét keresztben álló csőrkáváiról kapta, amely nem fejlődési rendellenesség nála, hanem egy speciális, a madárvilágban egyedülálló célszerszám.

Ez a madár mindenhol előfordulhat, ahol nagy kiterjedésű fenyvesek vannak, így hazánkban elsősorban a nyugati határszél telepített lucosaiban találkozhatunk vele, ahol fő táplálékát, a fenyőmagot keresgéli. Különleges csőre is ezt segíti elő úgy, hogy bedugva a toboz pikkelyei alá a bezáráskor egy mozdulattal fogja meg a magot és feszíti szét a pikkelyt. Más madár erre nem képes, a harkályfélék is csak úgy juthatnak hozzá az értékes eledelhez, ha szétverik az egész tobozt.

A keresztcsőrű könnyen felismerhető nagyobb távolságból is a hímek sötétpiros, a tojók zöldes színéről, gyors hullámzó röptéről, és éles “kip-gip” hangjáról. Csapatosan jár és általában bizalmasabb más fajoknál – hasonlóan más északról hozzánk érkező madarakhoz.

A hazánkban látható példányok nagy része északabbról érkezik hozzánk, és rajtunk csak átvonulnak, vagy itt telelnek, azonban a Soproni hegységben alkalmilag költ is. Ebben is különbözik a többiektől, mert nem várja meg a tavaszt, hiszen fiókáit is zömében fenyőmaggal eteti, ami télen is rendelkezésre áll. Jól kibélelt fészkében – amelyet a nagyobb fenyőkre, jó magasan épít – akár februárban is találhatunk 3-4 tojást, vagy fiókát, amelyek a bőséges táplálás hatására gyorsan nőnek. Kikeléskor egyébként még nem áll keresztbe a csőrük, ez csak később alakul ki.

A táplálékon osztoznia más madarakkal nem nagyon kell, főbb ellenségei a karvaly, a héja

és a nyuszt, de bizony a kedvesnek tartott mókus is kirabolhatja fészkét.

Mivel hazánkban ritka madár, ezért természetvédelmi oltalom alatt áll, elpusztítása, fogságban tartása és fészkelő helyének háborgatása egyaránt tilos!

A zord téli időszak kiválóan alkalmas arra, hogy megfigyeljük és megismerjük a keresztcsőrűt elsősorban Brennbergbánya környékén, aki pedig már esetleg látta, az kérjük jelezze ezt nekünk (az időpont és a helyszín pontos megjelölésével) az alábbi címen: Váczi Miklós, 9400 Sopron, Okai u. 28. Tel: 99/326-362.