CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Űrvadász

1999. augusztus 02., hétfő 00:00


Napfogyatkozás sorozat

Van-e élet a napfogyatkozás után?

Van-e élet a napfogyatkozás után?



Egyes asztrológusok szerint az 1999. augusztus 11.-i teljes napfogyatkozáskor eljön a világvége. A következőkben azonban nem ezzel a témával szeretnék foglalkozni, a cím egy vicc kapcsán jutott eszembe:

Két liba áll egy ház előtt. Megszólal az egyik:
- Te! Szerinted van élet a karácsony után?

Rengeteg ember készül a teljes napfogyatkozásra, s szinte már mindenki arról beszél. Az augusztusi teljes napfogyatkozás kétségkívül az év csllagászati eseménye, azonban augusztus hónap más csillagászati megfigyelések szempontjából is kedvező:

A holdfázisok augusztus hónapban: (mindenhol helyi időt – UT+2 óra) tüntettünk fel.

Augusztus 04. 19:27 utolsó negyed
Augusztus 14. 13:08 újhold
Augusztus 19. 03:47 első negyed
Augusztus 27. 01:48 telehold



A bolygók megfigyeléséről:

Merkúr: Augusztus elején még csak 3/4, a hónap közepén már másfél órával a Nap előtt kel. A hajnali, keleti égbolton kereshető.

Vénusz: Augusztusi helyzete megfigyelésre nem kedvező.

Mars: Egyre halványuló égitestként látható az esti, délnyugati égbolton.

Jupiter: Augusztus elején egy, a végén két és fél órával éjfél előtt kel, így az éjszaka nagy részében megfigyelhető a Kos csillagképben. 1999. Augusztus 4-én együttállásban a Holddal.

Szaturnusz: Augusztus végén már 2 órával éjfél előtt kel. Az éjszaka második felében látható a Kos csillagképben. 1999. Augusztus 5-én együttállásban a Holddal.

Uránusz: Napnyugta környékén kel, egész éjszaka látható a Bak csillagképben.

Neptunusz: Napnyugta környékén kel, egész éjszaka látható a Bak csillagképben.

Augusztus a néphagyományban is a csillaghullás időszaka. A Perseidák meteorraj idén is visszatér. A raj maximuma augusztus 13-án, helyi idő szerint 01:00-kor (1999. 08. 12. 23:00 UT) lesz az előrejelzések szerint. Mint a holdfázisos táblázatban láthattuk, augusztus 11-én újhold lesz, így utána sötét éjszakákra lehet számítani, ami kedvez a meteorraj megfigyelésének. Érdemes fennmaradni, hiszen ha minden igaz – és nem lesz felhős az ég – sok-sok hullócsillagban gyönyörködhetünk a 12-ről 13-ra virradó éjjelen.

Bacsi

Adatok forrása: Meteor csillagászati folyóirat, XXIX évf. 7-8 szám.

További űrvadász írások a teljes napfogyatkozásról