CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Űrvadász

1999. március 03., szerda 00:00


Nemzetközi űrállomás - az új évezred küszöbén

Konferencia Budapesten

Nemzetközi űrállomás - az új évezred küszöbén

 

A Magyar Tudományos Akadémia Elnöki Ismeretterjesztő Bizottsága és a Magyar Asztronautikai Társaság 1999. március 3-án (szerdán) 9.00 órai kezdettel konferenciát rendez Nemzetközi Űrállomás - Az új évezred küszöbén címmel, amelyre tisztelettel meghívjuk...

A fenti szöveg egy meghívón állt, amit nemrég kaptam a MANT-tól. Tavaly kezdődött el a Nemzetközi Űrállomás összeállítása, és ez várhatóan 2005-ben fog befejeződni. Valószínüleg ez lesz az évezred első működő űrállomása. (A MIR űrállomást a tervek szerint 1999 nyarán az óceánba fogják irányítani.) Többek között ezért került sor a szerdai konferenciára.

Röviden, néhány szóban erről a konferenciáról. (Később részletesebben szeretnénk foglalkozni az egyes előadásokkal.) Először Manninger Jenő politikai államtitkár (Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium), a Magyar Űrkutatási Tanács elnöke köszöntötte rövid beszédében a megjelenteket, majd Ádám György akadémikus, az MTA Elnöki Ismeretterjesztési Bizottságának az elnöke ismertette bevezető gondolatait. Almár Iván a különböző űrállomások terveiről beszélt, míg Miroslaw Hermaszewski űrhajós (Dr. Horváth András tolmácsolásában) az űrállomások történetét közölte a több száz érdeklődővel. (A Magyar Tudományos Akadémia Székházának II. emeleti nagytermében egyetlen egy ülőhely sem maradt üresen.) Farkas Bertalan űrhajós a tapasztalatairól, feladatairól számolt be, külön felhívva a figyelmet a megjelent ifjúság nagy számára, s azt mondta, reméli, hogy lesz második magyar űrhajós is. Franz Viehböck osztrák űrhajós pedig az élményeiről mesélt, miközben bemutata a MIR űrállomáson való életüket megörökítő videofilmet. Az ezt követő szünet után Bognár László űrorvos a Magyar Honvédség Központi Honvédkórházának igazgatóhelyettese ismertette az eddig szerezett orvosbiológiai tapasztalatokat, többek között részletezve az űrhajósokra ható pszichológiai hatásokat. Majd a konferencia témája szó szerint a Nemzetközi Űrállomás lett: Először Franz Viehböck mutatta be a készülő Nemzetközi Űrállomás terveit, majd Apáthy István űrkuattó mérnök az űrállomás műszaki problémáiról beszélt, végül Both Előd csillagász, a Magyar Űrkutatási Iroda igazgatója a várható magyar résztvételről számolt be a hallgatóságnak. A konferencia Major György akadémikus, a Magyar Asztronautikai Társaság elnökének zárszavával ért véget.

Budapest, 1999. március 3. 14:30

Bacsárdi László