CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Űrvadász

2000. november 23., csütörtök 00:00


Válogatás a leonidak levlista beszámolóiból

Itt voltak a Leonidák?!

Válogatás a leonidak levlista beszámolóiból
Itt voltak a Leonidák?!

Sopron, 2000. november 16. Erősen borult az ég, még a Hold sejtelmes fényét sem lehet kivenni. November 17, péntek... éjjel teljesen elázok... A Leonidák pedig közben elvonultak a fejünk felett...

Az eddig megszokott beszámolóktól eltérően most következzen egy rövid válogatás a Leonidak levelezőlista beszámolói közül. Egyébként az utóbbi napokban hatalmas forgalom volt ezen a levelezőlistán, az eseményeket (meteorok, égbolt állapota) a mobiltelefonok és sms-sek révén szinte percenként nyomon lehetett követni. Sajnos azonban sok helyen borult volt az ég. Egyes meteorozók pedig még Horvátországba is átugrottak...

A Leonidák maximuma november 20-ig feldolgozott adatok alapján:
November 18. 7 óra 12perc, ZHR 424

Hajnali 0h 00 m UT-kor teljesen borult eg fogadott es ekkor meg kilatastalannak veltem a meteorozas lehetoseget, mivel DNY felol vastag felhok vonultak EK fele. A Hold fenye tompan volt lathato. Ekkor gyorsan megneztem az aktualis idojarasi muholdkepet, melybol jol lathato, hogy a keleti orszagresz felett szakadozott felhoket mutat a kep, a felhotomeg goca valahol az Adria felett van. Gyors telefonhivasokat bonyolitok le, majd kifekszek meteorozni. 01:00 UT -kor hirtelen kezd az egbolt DNY felol kitisztulni, es latom, hogy elkezdenek a Leonidak hullani. Ismetelten telefonalok tobb helyre, jonnek mennek az SMS-k. Tobben belem is ontik a lelket, igy nagyobb lelkesedessel fogok az eszleleseknek. A hatarmagintudo 4.5 es 5.2 kozott valtozott. A esemenyeket fotografikusan is nyomon kisertem 200 ASA-s filmre, 20 perces expozicios idokkel 01:40-03:00 idotartam kozott. A megfigyeleseimet en se tudtam zavartalanul vegezni az idonkent vonulo felhok kovetkezteben, tobb alkalommal (02:00 UT utan) en is mas es mas egteruletet voltam kenytelen figyelni ill. a fenykepezogepeket atallitani mas egteruletre. Mivel nem rendelkezek DCF 77 oraval, igy egy radios ebresztoorat vittem ki magammal. Hajnali 03:00 UT-kor megfigyeleseimet es a meteorpalyak rajzolasat abba kell hagynom, mivel mennem kell dolgozni a munkahelyemre.
Bucsi Gábor

Nov 17/18-án az éjjelt a Villányi-hegység déli lejtőjén, Siklós határában töltöttük hatan (Áts Gellért, Gyenizse Péter, Keszthelyi Sándor, Ropoli László, Sanócki József, Sragner Márta).
KÖZEI-ben:
22.10-kor érkeztünk, a felhőzetben egy-egy tenyérnyi lyuk van, ott +5,5 a hmg. Déli az áramlás, reménykedünk, távcsövezünk, kellemesen enyhe az idő: +11 fokC.
23.00 Hol felhős, hol elég jó az ég, a Hold szépen süt, ki-ki nézünk. Pára nincs, csak a határozottan délről északra vonuló felhőzet, benne lyukakkal.
00.00-kor az ég 1/3-a nyitott, a lyukban +5,1 a hmg (a Fiastyúk és környéke). Köszö kiül meteorozni.
00.04 és 00.05-kor egy percen belül két Leonida húz el dél felé félmagasan (+2 és 0 mg), jó hosszúak, olyan 50-60 fokosak és gyorsak. Óriási hangjelenség: Emberek! Itt vannak! Gyerünk észlelni!!
00.05-kor kitelepül a csapat, kiül mindenki a mezőre. Innentől éppen nem esik meteor.
00.23-kor a felhőzet kezdi betakarni az eget.
00.30-ra teljesen befelhősödik, csupán a Hold sejthető; látszik, hogy délről északra mennek a felhők. Még várakozunk.
00.53-kor csepegni kezd az eső. Bemenekülünk.
01.10-re jól beindul az eső. A Hold is eltűnik.
05.30-ig esik, esik, esik! Őrködünk, ki-ki nézünk a búboskemence mögül. Eszünk, iszunk, dumálunk. Köszö a kocsiban szunyókál, de csak az eső hullik. Telefonálni sincs kedvünk, mi vagyunk legdélebbre, nálunk borult be legelsőként, de talán hajnalra változik a helyzet. Nem változik!
05.45-kor indulunk haza az esőben. Az eső vége csak valamikor 10.00 körül volt Pécsett.
Gratulálunk azoknak a szerencséseknek, akik sikeresen észlelték a Leonida meteorhullást!!!

Keszthelyi Sándor (Pécs)

Haaaat. Hajnalban volt egy ora derult, igen eros, a regi szep idoket idezo Perseida hullasnak mondanam (4-5 UT). 1-4 UT kozott 80-100 szazalekos takartsag mellett keves meteor volt, de sovany vigaszkent oriasi volt a felholyukak kozott szaguldozo meteorok latvanya + tengermorajlas, illatok. Volt egy iszonyatos villanas a felhok mogott es egy -6-os, ami a felhok mogott "forgoszektorozott", mikozben par fokra mellette hullott egy 0- as. Ja, nov 18. hajnalrol beszelek. 2 UT korul volt egy percen belul ket minuszos a Hold kozvetlen kozeleben, 2-3 masodperces nyommal. Oriasi latvany volt, teljes terhatas, Hold altal vilagitott nyomok. Nekem nagyon tetszett, hogy a Hold kopkodte a meteorokat!
...mint a fentiekbol kiderul, ha csak a meteorok miatt lett volna az utazas, inkabb itthon kellett volna maradni... Apropo! Nem jon valaki jovore Ausztraliaba?
Sárneczky Krisztián (Horvátország)

Természetesen a soproni csoport tagjai is megpróbálkoztak az észleléssel...
Igaz, mi Petyus Andrissal ejfeltol 6.30-ig a kitarto eso miatt kocsiban gubbasztva vartuk becsulettel vegig a potyogas idotartamat, s egy villanasnyi Hold-derengesen kivul semmit sem lattunk, de oszinten orultunk, hogy vannak, akik alljak a sarat /=megfigyelik es JEGYZETELIK a meteorrajt/. En szemelyesen is kivantam a tavalyi mazlim utan, hogy ha en nem is, de masok lathassak. Es sikerult.
Kiss Gyula (Sopron)

Eddig csak passzív olvasója voltam a listának, de természetesen magam is készültem a nagy hullásra. Este nyolc után nem gondoltam, hogy az akkor látott meteor lesz az egyetlen észlelésem egész éjszaka a meteoresőből. Az akkor még viszonylag tiszta, kissé fátyolos eget egy rövid távcsöves bemutatóra használtam ki, és eközben sikerült egy viszonylag fényes meteort észlelni. Kapkodva vettem elő a már pontosra állított órát, a leolvasott időpont így is csak közelítő lehet: 20:29:30 KözEI-kor fényes, kb. -1,5 mg-ós tűzgömböt figyeltünk meg déli irányban, az Andromeda-Pegasus csillagkép irányában. A meteor kékesfehér színű volt és kb. 3-4 másodpercig látható nyomot hagyott. Sajnos hamarosan beborult, csak néha láttunk tiszta égterületet, amelyen pechünkre nem száguldott át meteor. A remény hal meg utoljára, úgyhogy az előrejelzett maximumig és még utána egy órán keresztül vártuk reménykedve az ég kitisztulását, és azt, hogy néhány pontos eredménnyel mi is hozzájárulhatunk a hazai megfigyelésekhez. Örülök, hogy azért többeknek (pl. Kékes) sikerült látni a nagy hullást. Jövőre, reméljük, több szerencsénk lesz!
Balaton László (Kiskunság)

Subject: Megkaptam a jovo evi naptaram
2001. november 16 péntek
2001. november 17 szombat
2001. november 18 vasárnap

Keszthelyi Sándor

Apropó, jövőre. Bár még közel egy év van hátra a következő Leonida- hullásig, egyesek már most tervezik az észlelésüket. Helyszínként nem mást választanak majd, mint Ausztráliát - ugyanis jövőre oda fog esni a maximum.

A Magyar Csillagászati Egyesület Leonidák oldalain nagyon sok hasznos információ fellelhető, a meteoritok leírásától kezdve megfigyelési tanácsokon át különböző felvételekig (+ lehet jelentkezni a leonidak nevű levelezőlistára is! - jövőre még jó lehet... :))))

http://leonidak.mcse.hu

Válogatta: Bacsi