CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Űrvadász

2000. november 27., hétfő 00:00


Országos űrkutatási pályázat diákoknak

Jövőnk a Naprendszerben

A Magyar Asztronautikai Társaság és a Magyar Űrkutatásért Alapítvány pályázatot hirdet

„Jövőnk a Naprendszerben”

címmel az űrkutatás iránt érdeklődő tanulók számára.
Az oktatási intézményekben tanulók 11-14 és 15-18 éves korcsoportokban pályázhatnak.
A pályázatokat a MANT titkárságára (1027 Budapest, Fő u. 68. vagy a postacímre: 1371 Budapest Pf. 433.) kell benyújtani.
Felvilágosítás a MANT titkárságán, a (06-1) 201-8443-as telefonszámon kapható.

Beküldési határidő: 2001. április 12.

A pályázók feladata az, hogy válasszanak ki egyet a megadott területek közül (vagy más, a témához csatlakozó egyéb szempontokat), és elgondolásaikat esszében fejtsék ki.

Témakörök:
- Ismertesd a Naprendszer általad kiválasztott objektuma megismerésének történetét, legfőbb tanulságait és a jövő kutatási terveit. (Főleg az általános iskolás korosztálynak ajánlott.)
- Írd le, milyen szerepet szánnál a tudományos és technikai kutatásokban az űrszondáknak és az emberes űrrepüléseknek.
- Írd le, milyen konkrét programot vagy konkrét kísérletet terveznél bolygórendszerünk objektumainak kutatására.
- Írd le, ha űrhajós lennél, milyen munkát végeznél a Naprendszer valamelyik objektumán.
- Írd le, miben és hogyan fogja megváltoztatni mindennapi életünket a Naprendszer jobb megismerése vagy az objektum emberi célokra való felhasználása.
- A. C. Clarke „2001 Űrodisszeia” c. művével kapcsolatban vesd össze az űrkutatás korábban elképzelt és valóságos fejlődését.

A pályázók olvasmányaik alapján, de önálló feldolgozásban ismertessék elgondolásaikat, maximum 7 oldal terjedelemben. (Az ábrák, rajzok, ha mellékletként szerepelnek, nem számítanak bele az oldalszámba.) A pályázat eredményét 2001. május végéig nyilvánosságra hozzuk.

Formai követelmények
Kérjük feltüntetni
- a pályamű címoldalán a pályázó nevét, lakáscímét és telefonszámát,
- az iskola nevét és címét, valamint add meg, milyen és hányadik osztályt végzel,
- a pályázat elkészítését támogató tanárod nevét (ha van ilyen),
- az életkort (születés évét) és azt, hogy részt vettél-e már korábbi pályázatokon,
- a borítékra rá kell írni a pályamű címét (mely nem egyezhet meg a kiíráséval.)

További követelmények:
A pályamunkát gépelve vagy szövegszerkesztővel nyomtatva 2 példányban kérjük, de szép kézírást is elfogadunk. A másodpéldány fénymásolat is lehet. Kéziratot nem adunk vissza.
A pályázathoz irodalomjegyzéket kell mellékelni. Fel kell tüntetni az internetes hivatkozásokat is. A határidő után beérkező pályázatokat a zsűri nem értékeli.

Elbírálás: a beérkezett pályaműveket két külön kategóriában értékeli a szakmai zsűri. Általános iskolások (11-14 év) és középiskolások (15- 18 év) A pályázatokat 2001 májusának végéig szakértőkből álló zsűri bírálja el.

Értékelési szempontok:
a feldolgozott ismeretanyag hitelessége
a feldolgozás eredetisége
a megfogalmazás nyelvi és formai színvonala, helyesírása és esztétikai kivitele
a kiírásban felsorolt követelmények betartása

Díjak: Kategóriánként a két legjobb pályamű készítője térítésmentesen vehet részt a 2001. évi magyarországi űrtáborban. További három-három helyezett részvételi díját az elért helyezés mértékében csökkentjük. A Nyolcadik Magyar Ifjúsági Űrtáborban való önköltséges részvétel jogát minden pályázó (a korábbi években pályázók is) eredménytől függetlenül elnyeri. Tárgynyeremények is lesznek. A legjobb eredményt  elért, angolul beszélő középiskolás pályázók közül választjuk ki azokat - egy fiút és egy lányt - akik kiutazhatnak a NASA nemzetközi ifjúsági űrtáborába, Huntsville-be. (Aki ezt a lehetőséget egyszer már elnyerte, másodszor nem kerülhet sorra.)

Tájékoztatás: 2001. január 6-án, kedden de. 10-12 és 14-16 óra között konzultációt rendezünk a MANT Titkárságán (Budapest, II. Fő u. 68. I. em. 138.) Februárban Ifjúsági Fórumot tartunk. A rendezvényekre minden érdeklődőt várunk. Időpontját a MANT Körlevelében és a http://www.mtesz.hu/tagegy/mant címen található honlapunkon adjuk meg.