CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Űrvadász

1999. augusztus 10., kedd 00:00


Mar csak 1 nap!

Lejart az ido!!!

Teljes napfogyatkozás 1999. augusztus 11-én

Sötétség délben


Egy utolsó összefoglalás a teljes napfogyatkozás előtt. Kevesebb, mint egy nap van hátra...!!!!
 

A természet talán egyik legcsodálatosabb jelensége, amikor nappal hirtelen eltűnik a Nap az égről. A teljes napfogyatkozás látványában augusztus 11-én nagyon sok magyar ember gyönyörködhet majd. A jelenség ugyanis házhoz jön. Régebben az emberek különféle szörnyeknek tulajdonították a napfogyatkozást, az életet befolyásoló jelenségnek tartották. Egyes néphagyományok szerint azért következik be, mert a Nap megkívánta a szépséges Holdat, és miközben vágyát oltja, jótékony fátylat emel maga köré. A csillagászok természetesen rájöttek a jelenség fizikai alapjára. E sorok írása közben minden egyes másodpercben a Hold egyre közelebb kerül az égi találkozó színhelyéhez, a napfogyatkozás megállíthatatlanul közeledik.


Legutoljára 1842-ben láthattak az emberek Magyarországról teljes napfogyatkozást, és hazánkból a következőt 2081-ben észlelhetik. (A következő teljes napfogyatkozás 2001-ben Afrikában lesz látható.) A jelenség a részleges fogyatkozás fázisával kezdődik majd, ez Sopronban kb. 11 óra 24 perckor következik be. (A felhasznált adatokat a Magyar Csillagászati Egyesület által kiadott évkönyvből vettük.) A holdkorong egy kicsit “beleharap” a Nap korongjába. A természet csodája, hogy a Hold és a Nap látszólagos átmérője majdnem megegyezik, és ezért a Hold eltakarhatja a Napot, habár a valóságban jóval kisebb nála. A napkorong mérete egyre kisebb lesz, az idő elkezd lehűlni, egyre sötétebb lesz, az énekesmadarak elhallgatnak és végül 12 óra 46 perc 31 másodperckor a Hold teljesen eltakarja a Napot. A következő – Sopronban - 1 perc 26 másodperc során élvezhetjük a teljes napfogyatkozást. (Magyarországon a Szombathely-Siófok-Szatymaz vonalon lesz a leghosszabb a teljes fogyatkozás fázisa, 2 perc 22 másodpercig fog tartani.) Érdemes lesz megfigyelni háziállataink viselkedését, ugyanis azok úgy reagálnak a jelenségre, mintha este lenne. Várhatóan a hőmérséklet is csökkeni fog, kb. 10 fokkal. Látható lesz a napkorona, és az égen feltűnnek a csillagok, sőt két bolygó is: a Vénusz és a Merkúr. Egyvalamire nagyon ügyeljünk: a szemünk épségére. A boltokat elárasztották a különböző védőszemüvegek. Egy óriási tévhitet szeretnénk megcáfolni: a napfogyatkozás néző szemüveget a részleges fázis ideje alatt kell használni. Ne nézzünk bele három percnél hosszabb ideig, mert szemsérülésekhez vezethet.

A teljes fogyatkozás alatt, azaz Sopronban a mintegy 86 másodperces idő alatt nyugodtan levehetjük a szemüveget és nézhetjük a Napot, azaz pontosabban a helyét az égen. A látható napkorona fényessége a teleholdéval egyezik meg. Egyébként is, a teljesség alatt egy jó védőszemüveggel semmit sem láthatnánk, hiszen az a látható fény 99,99 százalékát kiszűri. A kormozott üveg/floppylemez azért nem jó, mert nem szűri ki az infravörös- és ultraibolya sugárzást. Vigyázzunk, mert a sötétben kitágul a pupillánk. A teljesség után előbukkan a napkorong, és a szemünkbe újból érkezik a napsugár. Ez a kitágult pupillánkra esik, és vakságot okozhat, ezért időben vegyük fel a szemüveget, vagy fordítsuk el az arcunkat. Ne így tegyük felejthetetlenné ezt az eseményt. A különböző tévéállomások is közvetíteni fogják a fogyatkozást, de az érdeklődök az interneten is megcsodálhatják.

Dr. Zombori Ottó, az Uránia Csillagvizsgáló igazgatója, aki Siófokról fogja figyelni a jelenséget, 1999. július 30-án, pénteken este hat órától tartott a napfogyatkozásról előadást a reneszánsz udvarban. A showszerű előadás első részében szavakkal és képekkel bemutatta a jelenséget az érdeklődőknek, majd a hangulatos szünet után a résztvevők által feltett kérdésekre válaszolva ráirányította a figyelmet egy-egy érdekes dologra. Arra a kérdésre, hogy mi fog történni akkor, ha az ég felhős lesz, a csillagász azt válaszolta: “Szeretnénk megnyugtatni mindenkit. A napfogyatkozást esős időben is megtartjuk.”

Mindenkinek derült eget és felejthetetlen élményt!
 

Bacsi

További Űrvadász írások a teljes napfogytakozásról