CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Űrvadász

1999. augusztus 05., csütörtök 00:00


A Magyar Csillagászati Egyesület körleve

Élő internetes közvetítés

A Magyar Csillagászati Egyesület körlevele

A napfogyatkozás élő internetes közvetítése



Az augusztus 11-ei teljes napfogyatkozás látható lesz a világhálón is, élőben. A közvetítést a Guards Távközlési Rt. a Magyar Csillagaszati Egyesület szakmai közreműködésével két helyről, Szatymazról és Siófokról végzi. Az elektronikus műsor megtekinthető az intenetes kapcsolattal rendelkező számítógépekkel.

A Guards (http://www.guards.hu), amely úttörő szerepet töltött be internetes szolgaltatasaival (EGON ingyenes e-mail, Magyarország települései az interneten, bulivonal) a napfogyatkozás internetes közvetítésére készül a Magyar Csillagaszati Egyesület (http://www.mcse.hu) közreműködésével. A közvetítés a fogyatkozás teljességi sávjának két pontjáról történik egyidőben. Egyik helyszíne a Magyar Csillagaszati Egyesület Szatymazon szervezett Nemzetközi Napfogyatkozás Megfigyelő Tábora; a másik helyszín a Siófok hagyományos nyári eseménye, a Coca Cola Beach House Party.

A realvideo formátumban sugárzott műsor bármely, a világhálóra csatlakozó számítógéppel (az ehhez szükséges, ingyenesen letölthető program segítségével) az egész világon megtekinthető. Jól követhető lesz, amint a Hold eltakarja a Napot, majd bekövetkezik a több mint 2 perces teljesség, majd ismét visszatér a fény. A két helyszínen majdnem 5 perc különbséggel következik be a teljes fogyatkozás, így az internetes megfigyelők egymás után kétszer is láthatják élőben a jelenséget! Mindkét helyszínen két-két kamerával történik a közvetítés, az egyik magát a ritka égi tüneményt mutatja; a másik a környezetet, a fogyatkozást kísérő természeti jelenségeket (érdekes árnyékjelenségek, alkonyi sötétség) ill. azt, hogy miként élik meg az eseményeket a jelenlévők. Szeretnénk színesíteni a közvetítést az amatőrcsillagászok munkájának bemutatása mellett meteorológusok, zoológusok megszólaltatásával. A humán területek (pszichológia, művészeti ágak) napfogyatkozással kapcsolatos vonatkozásait is bemutatjuk.

Mivel derült idő eseten a legtöbben a szabadban, élőben kísérik majd figyelemmel az évszázad utolsó nagy napfogyatkozását, a felvételek utólag is visszakereshetőek lesznek az interneten. Az anyagokból az esemény után multimédia CD-ROM-on készül, hogy bárki ismét átélhesse a természet csodalatos színjátékát.

A napfogyatkozás realvideo internetes közvetítése:

http://www.gyaloglo.hu/napfogy/
 

Tudnivalók a napfogyatkozásról (magyar nyelven):

http://napfogyatkozas.mcse.hu
 

A Magyar Csillagászati Egyesület körlevele. VII évfolyam, 827. szám