CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Űrvadász

1999. augusztus 03., kedd 00:00


Napfogyatkozás sorozat

Napfogyatkozáskor az égen: A Merkúr

A napfogyatkozáskor látható
A Merkúr




Az augusztusi teljes napfogyatkozáskor a Nap környezetében két bolygót láthatunk majd, a Vénuszt és a Merkúrt. Szereténk néhány szót szólni/írni a Merkúrról...

A földi csillagászati megfigyelések nem sokat árulnak el a Naphoz legközelebbi bolygóról. A Merkúr sosem kerül távolra az égen a Naptól, ezért nappal távcsöven át, vagy a szürkületben rövid ideig, a légkör alsó, nyugtalan rétegein át lehet tanulmányozni. A Merkúrra vonatkozó jelenlegi ismereteink legnagyobb részét a legbelső bolygó mellett 1974-75-ben háromszor elhaladt Mariner-10 űrszonda révén szereztük. Mivel a Nap a Merkúrnak ugyanazt a részét világította meg mindhárom alkalommal, a bolygó felületének csupán az egyik felét lehetett vizsgálni. A Merkúr felszíne hasonló a Holdéhoz, ugyanis nagyon sok kráter található rajta. A Merkúr krátereit a legkülönbözőbb nemzetiségű híres emberekről, írókról, költőkről, festőkről és zeneszerzőkről nevezték el, s van Bartók és Jókai kráter is.

Ugyanakkor a Merkúron nyoma sincs a Hold “tengereihez” hasonló felszíni alakzatoknak. Nagy számban találhatók viszont olyan kis kráterek, amelyekből fényes sugarak indulnak ki.

Különösen fontos volt a Merkúr életében a Caloris Platina medencéjét kialakító nagy becsapódás, mely révén egy 1300 km átmérőjű képződmény jött létre. A becsapódás során szétrepült anyag a krátert övező hegyek mellett egészen 1000 km távolságig átformálta a korábban kialakult kráteres területet, a becsapódás keltette rengések hatása pedig a bolygó túloldalán máig megfigyelhető.

A Holdon ismeretlen, csakis a Merkúron előforduló képződmények az 500-1000 m magas, több száz km hosszú, vetődésekre emlékeztető meredek lejtők rendszerei. Ilyen például a Rupes Discovery. Az ennyire kiterjedt, töltésszerű alakzatok valószínűleg a bolygó belsejének hűlését vagy felmelegedését kísérő kéregmozgások során keletkeztek. A Merkúr kérgét a Nap gravitációs hatása is feldarabolhatta, miközben a bolygó eredetileg gyorsabb forgása a jelenlegi értékére lassult.A legújabb radarmérések azt jelezték, hogy a Merkúr poláris vidékén fényes sarki sapkák vannak.
 

Forrás: A. Rükl: A világűr képes atlasza

További űrvadász írások a teljes napfogyatkozásról