CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Űrvadász

1999. augusztus 03., kedd 00:00


Vigyázzunk a szemünkre!

Szemfogyatkozás?!!!

Vigyázzunk a szemünkre!
Szemfogyatkozás

1999. augusztus 11. A teljes napfogyatkozás napja. De sajnos valószínűleg a teljes szemfogyatkozás napja is lesz. Ugyanis a napfogyatkozás nem csak az állatok érzékeit zavarja meg, hanem minket is megtéveszthet. Sok kérdés érkezett hozzánk a védőszemüveggel kapcsolatban, ezért újból szeretnénk felhívni a figyelmet a fogyatkozás biztonságos megfigyelésére, illetőleg eloszlatni néhány tévhitet.

A napfogyatkozás szemüveget a részleges fázis megfigyelésére használjuk!!! A teljesség alatt (vagyis Sopronban a mintegy 1 perc 28 másodpercnyi idő alatt) szemüveg nélkül is nyugodtan nézhetjük a napot – vagyis a helyét az égen. Ha szemüvegen keresztül nézzük, akkor semmit sem látunk belőle, hiszen a védőszemüveg a látható fény 99,99 százalékát kiszűri (plusz az ultraibolya- és infrasugárzás 100 százalékát) Sötétség lesz, s a napkorona fénye kb. olyan, mint a teliholdé. A nézés közben azonban pupillánk kitágul. Letelik a teljes fázis ideje, azaz jön a harmadik kontaktus, és a Hold alól előbukkan a Nap egy része. A hirtelen előtörő sugárzás a kitágult pupillánkra esik. Egyszerűen nincs annyi időnk, hogy becsukjuk a szemünket. Semmit sem érzünk, csak egy kis meleget. De tényleg, maximum egy pislantás, és utána feltéve a szemüveget továbbszemlélhetjük. Azonban már ez a kicsinyke sugár is katasztrofális a szemünkre nézve, hiszen az a sötétség miatt igen érzékeny volt a fényre. Egy-két óra elteltével szürke pontok jelennek meg, és akárhova nézünk, nem múlnak el. Kicsivel később elhalványulnak a tárgyak. Még néhány óra, és már a szemorvosnál állhatunk. Ő azonban csak sajnálkozva megcsóválja a fejét, és a kezünkben egy botot érzünk, amiről tudjuk, hogy fehér. Csak már nem látjuk. Mert megvakultunk! Természetesen nem teljesen ez történik, a fenti történet csak elrettentésképpen szolgált. Tény, hogy nagyon veszélyes a teljes napfogyatkozás megfigyelése. Egyrészt azért, mert az adott pillanatban nem biztos, hogy érzünk fájdalmat, másrészt a tünetek akár évek múltával is jelentkezhetnek.

A biztonságos megfigyelésre egy lehetséges módszer:

A részleges fázist nézzük védőszemüveggel. Azonban a védőszemüveget is csak max. három percig használjuk egyfolytában. Utána egy kis pihenés, majd megint ellenőrizzük, hogy ott van-e a Nap az égen. Közben pillantsunk az óránkra. Lassan közeledik a 12 óra 48 perc, és a Nap egyre inkább eltűnik. Amikor az utolsó sugara is elhalványult, vegyük le a szemüveget, és nyugodtan csodáljuk meg a napkoronát. Közben számoljunk (vagy mérjük az időt). Amikor letelt 80 másodperc, vegyük fel a szemüveget. Ezt a módszert használva biztosak lehetünk abban, hogy nem szenvedünk szemsérülést.

A boltban árult speciális védőszemüveg helyett használható:
alumíniumbevonatú mylar fólia
polimer szűrő
fekete polimer szűrőszemüveg
16-os vagy erősebb hegesztőszemüveg.

!!!A napfogyatkozás megfigyelésére alkalmatlan:!!!

exponált film
röntgenfilm
cd
floppy lemez
kormozott üveg
12-es, 14-es hegesztőszemüveg
napszemüveg
sérült szűrőszemüveg



Derült eget kíván mindenkinek:

Bacsi

Adatok forrása: http://www.napvadasz.hu/biztonsag.htm

További űrvadász írások a teljes napfogyatkozásról