CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Űrvadász

1999. december 07., kedd 00:00


Teljes napfogyatkozás Magyarországon

Napfogyatkozás tábor Pakson - 1

“Perseida 1999” Országos Napfogyatkozás Tábor Pakson
 
 

Előkészítés, szervezés

Sokan éreztek igényt arra, hogy az 1999 augusztus 11-i teljes napfogyatkozást olyan többoldalú rendezvénnyel körítsék, amely méltó a rendkívül ritka természeti jelenséghez.

Az Országos Napfogyatkozás Tábor “Perseida 1999” néven augusztus 6 - 14 között zajlott, azaz már 5 nappal a napfogyatkozás előtt elkezdődött és tartott összesen 8 éjszakán át, amelyben szállás, étkezés, programok és még egy egész napos alföldi buszkirándulás is volt.

A Napfogyatkozás Konferencia augusztus 7 - 10 között folyt, azaz 4 napon keresztül szerveztük meg az eseményt. Augusztus 13-án még a megfigyelések megbeszélésére is jutott idő.

Az Amatőrcsillagász Sátortábor augusztus 8 - 13 között teljesen ingyenesen állt az érdeklődők rendelkezésére.

A teljes napfogyatkozás augusztus 11-i megfigyelése közösen, előre kiválasztott észlelőhelyen, szervezetten történt.

Valamennyi rendezvényünk nyilvánosan meghirdetett, bárki által látogatható volt.
 

A tábort az ASTRA Pécsi Csillagászati Egyesület, a Pécs-Baranyai TIT Csillagászati Szakosztálya, a Magyar Csillagászati Egyesület Pécsi Helyi Csoportja, a Magyar Csillagászati Egyesület Paksi Helyi Csoportja és a Draco Csillagászati Egyesület szervezte.
 

A szervezők a csillagászati táborszervezésben tapasztalt pécsiek voltak (Gyenizse Péter, Keszthelyi Sándor, Keszthelyiné Sragner Márta). Szokásos feladataikat most még színvonalasabban, pontosabban, nagyobb létszámra kellett megszervezni. A távolság okozta problémákat kis részben a paksi amatőrcsillagászok segítették megoldani (Dalos Endre, Szabadi Péter, Vígh Lajos). A szervezőknek elő kellett készíteni a szállás, az étkezés, az előadások, az észlelés helyét és a busztúrát. A szervezésben nagy segítséget nyújtott az Internet. A világhálón már hónapokkal előbb hírt adtunk a táborról.Az érdeklődőket később postai úton is értesítettük.

Paks városa mint helyszín a teljes napfogyatkozás előre számított sávjából adódott. A magyarországi teljes sáv tengelyének közepén helyezkedett el, a Dunántúl és az Alföld találkozásánál, az árnyék tengelye itt metszette a Dunát. A hely észak és dél felöl utazva is jól megközelíthető volt. Itt a totalitás 2 perc 21 másodperces volt, aminél gyakorlatilag nem volt hosszabb tartam. Itt éppen a Nap delelésekor volt a totalitás.

Paks nyugati részén lévő dombokon zajlott a teljes napfogyatkozás alkalmából rendezett tábor 8 éjszakán keresztül.
 

Az új lakótelepen álló főiskolai kollégiumba már augusztus 6-án megérkeztek a résztvevők, itt összesen 138 fő kapott jó színvonalú szállást. A szállás a város nyugati peremén, a “Hegyi lakótelepen” lévő I. Műszaki Szállón, a Gagarin u.1. szám alatt volt. Nagyon színvonalas, kétágyas szobás elrendezésű szálló (régebben az Atomerőműnek épített, ma a Realprotector Kft. főiskolai diákszállóként, nyáron hotelként működteti) amelyben a résztvevők távcsöveiket, műszereiket, értékeiket tárolhatták és kényelmesen pihenhettek. A napfogyatkozás miatt nagy volt a szállás kereslete Pakson, ezért ezt a szállást már 3 hónappal előbb lefoglaltuk, sőt másfél hónappal előbb ki is fizettük.

Az étkezésre a szálló teakonyhája és a közeli boltok, éttermek adtak lehetőséget, de minden nap közös vacsora volt a közeli Goldmine étteremben. Jó és változatos étkezést kaptunk Tenki Józsefné jóvoltából romantikus környezetben, bár a nagy létszám néha próbára tette az étterem dolgozóit.Itt lehetőség volt a vacsora utáni poharazgatásra, beszélgetésre, ismerkedésre is.

Megjöttek az oroszok is! Három napos buszozás után (Varsón és Prágán keresztül) augusztus 7-én délelőtt érkezett Paksra Szentpétervárról 38 orosz amatőrcsillagász (A “Föld és Világegyetem” Ifjú Csillagászok Iskolája elnevezésű tanintézet “Fekete Nap” napfogyatkozás expedíció tagjai). Velük interneten keresztül kerültünk kapcsolatba. Alexander Tron a Szentpétervári Tudósok és Tanulók Egyesületének vezetője szervezésében jöttek Magyarországra.A csoport egyik fele középiskolás korú tanulókból, másik fele fiatal egyetemi tanársegédekből állt.

Augusztus 7-én délután 3 órakor kezdetét vette a Napfogyatkozás Konferencia. A Napfogyatkozás Konferencia előadásait a Város Művelődési Központba szerveztük, itt egy 100 fős klubot kaptunk előadóteremként, eszközökkel, helyi büfével. Darócziné Szalai Edit igazgatónő biztosította a termet és megnyitójában köszöntötte is a rendezvényt. 15 előadó 26 előadást tartott nagyrészt a napfogyatkozás témájában. Ebben nem csak a táborok amatőrcsillagászai, hanem paksi érdeklődők is részt vettek. A kánikulai meleg a teremben még elviselhetetlenebb volt, de tartósan nagy létszám (60 és 130 fő között) hallgatta végig az előadásokat.

Augusztus 8-án délben megnyitotta kapuit az Amatőrcsillagász Sátortábor.

A saját sátorral érkezők a Paksi Atomerőmű RT. által fenntartott Rádióklub bekerített füves telkén verhették fel sátraikat, ahol az ellátás alapjai (víz, villany, zárható helyiségek) biztosítottak voltak. Ezt a lehetőséget az amatőrcsillagászok és a természetjárók elektronikus levelezőlistáin is közzétettük. 80-90 fő vett részt ebben a sátortáborban (ebből 65 főnevét jegyeztük be a naplóba). Minden érkező lakóhelyéről egy palack tájjellegű bort hozott ide, egy Napfogyatkozási Országos Borkóstolással színesítve az eseményt.

Az észlelőhelyet előre felderítettük. Ez a város legmagasabb pontján volt, a helyiek által kirándulóhelyként használt és Kilátódombnak nevezett magaslaton. (Térképészeti neve: Birito). Ez egy több négyzetkilométernyi területű füves réten álló magaslat körpanorámával, jó vízszintes látástávolsággal. Kocsival is megközelíthető. Ideálisnak tűnt (és bizonyult) a teljes napfogyatkozás és kísérőjelenségeinek megfigyelésére. Az esti távcsöves megfigyelésekre a Rádióklub telke melletti téglalap alakú betonozott részt használtuk.

Minden együtt volt ahhoz, hogy a közelgő ritka természeti jelenséget kényelmesen felkészülve figyelhessük meg.
 

Keszthelyi Sándor