CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Űrvadász

1999. június 18., péntek 00:00


Napút pályázat

NAPÚT IRODALMI PÁLYÁZAT

A Napút (a Masszi Lap- és Könyvkiadó irodalmi, mûvészeti és környezeti folyóirata) június 30-i beküldési határidõvel jeligés, mûfaji megkötöttség nélküli pályázatot hirdet hazai és határon túli magyar szerzõknek olyan irodalmi alkotásokra (egy szerzõi ívnél nem hosszabb, nyomtatásban és interneten közöletlen "rögtönzésekre") , amelyek bármi módon a Magyarország területérõl 1999. augusztus 11-én megfigyelhetõ teljes napfogyatkozáshoz kapcsolódnak, s amelyek közül a díjazottakat az augusztus 11-e elott megjelenõ számában, a pályamunkák színe-javát pedig késõbb közli.

Az üstökösökhöz és más égi jelekhez hasonlóan a régi civilizációkban apokaliptikus kataklizmák baljós elõjeleként értelmezett napfogyatkozás mára turisztikai látványossággá profanizálódott, de ezzel együtt is táptalaja az ezredvégi világvéghangulatnak; miközben sötétség és világosság a környezetét érzékelõ élet keletkezésének tudományos magyarázatában ugyanolyan fontosságú, mint a világteremtésben és a napistenmítoszokban. Beküldhetõk tehát éppúgy versek és eszkatologikus kisesszék például a "megmenthetetlen emberiség" "válságzsivajáról" 1936-ban értekezõ Hamvas Béla vagy az emberiség fõbûneit sorra vevõ Konrad Lorenz eszmekörének folytatásaképpen, mint akár vers a "bibliai sötétség" leendõ nyolc percérõl vagy akár "képzelt riport" egy e napon ide látogató idegen szemével. Elfogadunk áltörténelmi, máskori napfogyatkozásokról szóló rövid szépprózai munkákat, továbbá mindegyik zsánerben bármely kiválasztott (jelzett) íróelõd modorában megírt mûveket is.

A jelige feloldását külön borítékban kérjük mellékelni. A díjazás keretösszege hatvanezer forint (legalább három díjra). Beküldési határidõ: 1999. június 30. Címünk: Napút szerkesztosége, 1136 Budapest, Pannónia u. 6. Tel./fax: 349-2316. E-mail: naput@drotposta.hu