CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Űrvadász

2000. augusztus 03., csütörtök 00:00


Meghívó a Stella Sopron rendezvényére

Napfogyatkozás Emléknap Sopronban

Napfogyatkozás Emléknap


Hosszú ideig nem volt összefogott amatőrcsillagász élet városunkban. Ezen változtatva 2000. március 29-én megalapítottuk a Magyar Csillagászati Egyesület Soproni Csoportját, Stella Sopron néven. Mi, az alapítók soproni és Sopron környéki amatőrcsillagászok vagyunk, akik már évek óta tagjai a Magyar Csillagászati Egyesületnek. A Stella Sopron megalapításával célul tűztük ki, hogy régiónk lakosságának csillagászati előadásokat és távcsöves bemutatókat szervezzünk, s fellépjünk a napjainkban sajnos jelentős mértéket öltött fényszennyezés ellen.

Eddig már két alkalommal szerveztünk távcsöves bemutatót. Az egyiket a Csillagászat Napja alkalmából, 2000. március 11-én, a rossz idő ellenére közel 200 ember volt kíváncsi a bemutatónkra. A másikat pedig a Tavaszi Vásáron, Napnézőben címmel. A több száz érdeklődő a Napot és a napfoltokat csodálhatta meg.

A magyar amatőrcsillagászat történetében még hosszú ideig az egyik legjelentősebb dátum marad 1999. augusztus 11. A teljes napfogyatkozás napja. 2000. augusztus 11-én szeretnénk méltó módon megemlékezni erről a napról, ezért egy napfogyatkozás emléknapot szervezünk régiónk polgárainak.

A Napfogyatkozás Emléknap három részből álló rendezvény lesz, 2000. augusztus 11-én, délután. A program minden résztvevője ingyenes tájékoztatót kap a Napfogyatkozás Emléknappal kapcsolatban.

14:00-tól: Távcsöves bemutató – A Nap

Távcsöveink segítségével az érdeklődök saját szemükkel figyelhetik meg csodálatos Napunkat, és a felszínén lezajlódó érdekes jelenségeket – pl. protuberanciák, napfoltok.
Helyszín: Széchenyi tér, a Széchenyi szobor – Hűség zászló közötti terület
A bemutató eső esetén elmarad.

17:00: Élménybeszámoló és fórum

  • Zajácz György amatőrcsillagász beszámolója teljes napfogyatkozásokról, amelyeket a világ különböző területein figyelt meg. (kb. 60 perc)
  • Mizser Attila, a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkárának előadása (kb. 30 perc)
  • Ilyennek láttuk mi a teljes napfogyatkozást – egyedülálló lehetőség régiónk polgárainak, hogy megosszák a nagyközönséggel a napfogyatkozással kapcsolatos élményeiket, tapasztalataikat. (kb. 30 perc)
Helyszín: Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium (Líceum), díszterem (kapu alatt jobbra fel, legfelső emelet)

19:00-tól: Távcsöves bemutató – A távoli csillagok

Különböző égitestek, ködök és galaxisok megfigyelése. A Perseida meteorzápor megtekintése.
Helyszín: Széchenyi tér, a Széchenyi szobor – Hűség zászló közötti terület
A bemutató eső esetén elmarad.

A rendezvény támogatói: Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata, Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium (Líceum), Internet-Sopron Egyesület

Mindenkit sok szeretettel várunk!

Bacsárdi László
a Stella Sopron vezetője
stella@sopron.h u