CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Űrvadász

1999. július 26., hétfő 00:00


Az ezredvég napfogyatkozása

Már csak 16 nap van hátra

Teljes napfogyatkozás 1999. augusztus 11-én
Az ezredvég napfogyatkozása


Mint már korábban mi is hírül adtuk, 1999. augusztus 11-én teljes napfogyatkozás lesz, amely Magyarországról is megfigyelhetõ. Hazánk területérõl legutoljára 1842. július 8-án láthattak teljes napfogyatkozást az emberek. Érdekesség, hogy ezt a napfogyatkozást Petõfi Sándor is végignézte (mindenféle védõeszköz nélkül), és ennek következtében rövid idõre el is vesztette látását. Ne kövessük az õ példáját és ne nézzük végig szabad szemmel a napfogyatkozást. Ugyanis az a legveszélyesebb az egészben, hogy amikor belenézünk a Napba, szinte semmit sem érzünk ( a forró hõségen és az elvakító fényen kívül). Azonban minden egyes másodperc a szemünkben lévõ receptorsejtek millióit roncsolja, és ennek késõbb súlyos következményei lehetnek. Például megvakulás, fehér bot és vakvezetõ kutya. Habár a médiákban nagy szerepet kap a teljes napfogyatkozás megfigyelése, minden valószínûség szerint így is lesznek súlyos “szembalesetek.” A legbiztonságosabban az Elsõ Magyar Napvadász Kft. által forgalmazott napfogyatkozás szemüveggel figyelhetjük meg. Ez 500 Ft-os darabáron kapható a budapesti Telescopiumban (Budapest, Budafoki út 41/B), illetve a különbözõ OFOTÉRT üzletekben. De sok más cég is forgalmaz napfogyatkozás szemüveget, Sopronban én már a Shell töltõállomásnál és a Blues Bagoly könyvesboltban is láttam, de biztos vagyok benne, hogy még másutt is kapható. Azonban arra ügyeljünk, hogy csak olyan szemüveget vásároljunk, amit valamilyen intézmény – pl. KERMI – megvizsgált. Az a jó szemüveg, amely a napfény 99,99 százalékát, az ultraibolya- és infravörös sugárzás 100 százalékát kiszûri. Azaz ha belenézünk, akkor a Napon kívül semmi mást nem látunk vele.

Sopronban a következõ idõpontoknak megfelelõen fog zajlani a fogyatkozás:
(Az idõpontokat soproni idõ szerint adtuk meg.)

11 óra 26 perc 06 mp. A részleges fázis kezdete

Ez az elsõ kontaktus, amikor a Hold korongja elkezdi eltakarni a látszólag ugyanakkora napkorongot. (A Nap átmérõje a valóságban kb. 400-szor nagyobb, mint a Holdé, de 400-szor messzebb van a Földtõl, ezért Napot és a Holdat egyforma átmérõjûnek látjuk. Az idõ elteltével a Nap sarlója egyre inkább vékonyodik, egyre sötétebb lesz és a levegõ lehûl. A Nap körül kezdenek feltûnni a csillagok – pontosabban legeleõször egy bolygó: a Vénusz.

12 óra 46 perc 31 mp. A totalitás kezdete

Elkezdõdik a második kontaktus: a Hold teljesen eltakarja a Napot. Feltûnik a napkorona, majd a napfény már csak egyetlen egy holdbéli völgyön süt át – ez a gyémántgyûrû. Amikor ez is eltûnik, teljes erõvel ragyog fel a napkorona. Ekkor nyugodtan levehetjük a védõszemüveget, és lélegzetvisszafojtva gyönyörködhetünk a mindössze 1 perc 24 másodpercig tartó látványban. (Romániában látható a legtovább az augusztusi teljes napfogyatkozás, ez 2 perc 23 másodpercet jelent. Hazánkban a maximális idõtartam 2 perc 22 másodperc, a Szombathely-Siófok-Makó vonalon.) A Vénusszal átellenben egy másik bolygót figyelhetünk majd meg, a Merkúrt. Az állatok azt hiszik, hogy eljött az este, és elindulnak fekvõhelyükre, a madarak elhallgatnak. Évszázadokkal ezelõtt a teljes napfogyatkozás még rettegést váltott ki az emberekbõl, bár egyes helyeken még ma is úgy tartja a néphiedelem, hogy egy sárkány felfalja a Napot, megint mások úgy gondolják, hogy a Nap szenvedélyes szerelemre lobbant a Hold iránt, és a jótékony sötétség leple alatt oltja vágyát. Az amatõrcsillagászok pedig azt vallják, hogy ez a látvány mindent megér, és pénzt/idõt nem spórolva képesek akár több ezer kilométert is utazni, hogy láthassanak egy teljes napfogyatkozást. Az 1994-es braziliai, és az 1995-ös indiai teljes napfogyatkozásnak magyar résztvevõje is volt. De mire ez az egész eszünkbe jut, ismét feltûnik a gyémántgyûrû, véget ér a totalitás.

12 óra 47 perc 57 mp A totalitás vége - A részleges fázis kezdete

Véget ér a teljes napfogyatkozás, kezdõdik a részleges fázis, ami még több, mint 1 óráig tart. Egyre nagyobb lesz a napkorong, és a teljes napfogyatkozás látványa hamarosan már csak az emlékeinkben él tovább. Illetve e rengeteg fényképen, videófelvételen, rajzon...

14 óra 09 perc 59 mp: A részleges fázis vége

A Nap ismét teljes erejével ragyog az égen. Teljesen véget ért a teljes napfogyatkozás.
 

Készüljünk fel arra, hogy a teljes napfogyatkozás napján, azaz augusztus 11-én elképzelhetetlen méretû forgalmi dugó alakulhat ki, hiszen az emberek többsége a teljes napfogyatkozás sávjába fog majd utazni. Siófokon és környékén már az összes szállodában foglaltak a szállások, Szegedre pedig több mint 10 ország csillagászatit várják. A MÁV kedvezményes áron fogja szállítani a napfogyatkozás megfigyelõit, s repülõvel is meg lehet majd közelíteni a jelentõsebb városokat. Arról nem is beszélve, hogy renegeteg kis csoport fog majd napfogyatkozás party-t tartani a Balaton környékén.

A boltokban pedig már most lehet kapni a különbözõ napfogyatkozás tárgyakat: pólókat, sapkákat, képeslapokat, posztereket, bögréket

További, (sokkal) több információ olvasható a Magyar Csillagászati Egyesület által kiadott Meteor Csillagászati Évkönyv 1999-ben, a nemrégiben megjelent Napfogyatkozás a maga teljességében címû könyvben, illetve az interneten a

http://napfogyatkozas.mcse.hu
http://www.napvadasz.hu
http://supernova.akg.hu

címeken.


Természetesen a napfogyatkozás megfigyelésében az Internet is szerepet fog játszani. Különbözõ szervezetek fogják online közvetíteni a napfogyatkozást, ezekrõl még késõbb hírt adunk.

Mindenkinek derült eget kíván:

Bacsárdi László