CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Játékleírások

1999. szeptember 14., kedd 00:00


Pizza Syndicate

Pizza Syndicate


Szinte biztosra vettem, hogy valamiféle hasonlóságot mutat majd a játék a Pizza Tycoon I,II-vel. Nem is tévedtem :). A játékban azonnal feltűnik a gyönyörűen megrajzolt, humoros, egyedi grafika. Nincs olyan menü, amelyre rá lehetne jönni azonnal, hogy mit is jelent. Szerencsére kiterjedt help segíti az eltévedteket.
A programot leginkább a menedzserjátékok közé sorolnám, és az ilyenekkel sajnos hadilábon állok. Persze vannak kivételek, mint például a Simcity vagy a Theme Hospital.
A program csodálatosan jó lenne, ha nem lenne agyonbonyolítva - sajnos. Igaz, a programozók beépítettek automatizált elemeket, de ezek nem igazán hatásosak. Valaki szereti az ultrakomplex játékokat - pl. rovarokkal foglalkozó jeles ismerősöm Ikar - de az ilyen "csodabogarak" kevesen vannak.
Lássuk a medvét! Gondoltam, a legegyszerűbb az lesz, ha nyitok egy pizzériát, és megnézem hogyan működik. Először is a berendezést tervezed meg. Ennél figyelni kell az elrendezésre is, illetve arra, milyen törzsközönségnek szánom a pizzériát - nyolcfajta korosztály igényeit vehetem figyelembe. Felvehető alkalmazottak a séf, pincérek, menedzser és bűnöző, minden egyes személynek 12 féle jellemzője van - mint pl. gyorsaság, menedzsment, vonzerő stb. -, ezenkívül iskolázottságuk 4féle lehet mindegyik 5 fajta erősséggel. Ezen kívül még két képernyőnyi más tulajdonságuk is van - ez volt a személyzet. Persze ha már dolgoznak, akkor további 5! tulajdonságuk is lesz - mint például mennyit késnek, mennyire szorgalmasak, milyen motivációval rendelkeznek. Mivel szeretek mindent átlátni, itt már kezdtem elveszíteni a fonalat…
Jöttek a menük, minden városban más a közízlés, de ez korosztályonként is változik! Ezenkívül amikor pizzát készítesz, több mint szász alapanyagból mazsoláshatsz - hangyától elkezdve a legközönségesebb paradicsomig. Az alapanyagok állaga sem mindegy! Minden alapanyagot szétdarabolhatsz 4 féle méretben. Ezenkívül a pizzán való elrendezés is számít! Itt kezdtem megőrülni. Persze az összes általam kreált pizzát utálták - valamelyiktől a gyerekek pl. elhányták magukat - köszi… Ezután kiderült, hogy azt is be kell állítani, hogy milyen minőségű anyagokból dolgozom, illetve a tegnap használt alapokat felhasználom e ma is - ez is befolyásolja a pizzát.
Ebből a két kiemelt jellemzőből talán látható, hogy a program őrült bonyolult, viszont az egészen biztos, hogy aki ebben a programban elmélyed, és utána vendéglátó szakmában helyezkedik el, az mindenre fog gondolni egy ilyen vendéglátó hely menedzselésénél - ugyanis a készítők semmit nem hagytak ki.
A program javallott menedzser beállítottságúaknak, de azoknak semmiképpen sem, akik gyors, könnyű kikapcsolódásra vágynak.