CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Lélektől lélekig

2000. szeptember 11., hétfő 00:00


Az ősi magyar hitvilág jelképei

Bázeli francia református és katolikus vendégek Sopronban

Az ősi magyar hitvilág jelképei
Bázeli francia református és katolikus vendégek Sopronban

Az előzetesen közölt program szerint zajlott a bázeli francia református és katolikus gyülekezetek háromnapos soproni látogatása.
Szeptember 7-én a Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceum dísztermében a bázeli katolikus és református vendégeket a soproni katolikusok, evangélikusok és reformátusok közösen látták vendégül.


Dr. Gimesi Szabolcs Sopron polgármestere köszönti a vendégeket

Jean-Daniel Wohlfahrt, a bázeli francia református gyülekezet lelkésze és René Garessus, a bázeli Sacré-Coeur francia katolikus gyülekezet lelkészének rövid bemutatkozását Dr. Lampérth Gyula, a Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium (Líceum) igazgatójának köszöntője követte. Sopron város nevében Dr. Gimesi Szabolcs polgármester fogadta és üdvözölte a vendégeket. A közös ökumenikus imát, majd a Fidelissima Vegyeskar műsorát állófogadás követte.


René Garessus katolikus lelkész köszönti a soproniakat
Bal oldalon Jean-Daniel Wohlfahrt református lelkész

A bázeli katolikus és református közösség - a hitvallásbeli különbségnél sokkal erősebb - összetartó ereje a közös francia anyanyelv és kultúra, amely ebben a közösségben az ökumenizmus gyakorlati megvalósulásának egyik oka és fő ereje - nyilatkozta a CyberPress.Sopron magazinnak Jean-Daniel Wohlfahrt református lelkész. René Garessus katolikus lelkész úgy látja, hogy a keresztény egyház a városi körülmények között élő emberek felgyorsult életritmusához sem liturgiájában, sem a mindennapi élethelyzetek problémáira kínált megoldásában nem találta meg az igazán hatékony eszközöket, ma még anakronisztikus, nehézkesen működő csatornákon teszi ezt. Véleménye szerint az új kommunikációs eszközöket - közöttük az internetet - sokkal hatékonyabban lehetne és kellene a keresztény egyházaknak az evangélizációs munkában használni.


A soproni Fidelissima Vegyeskar

A háromnapos közös vendégfogadás során a soproni keresztény egyházak gyülekezeteinek is példamutató ökumenikus együttműködése valósult meg.