CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Lélektől lélekig

1999. december 03., péntek 00:00


A szalma csak kellék és a jászol soha nem üres

Szenvedélyes töprengés egy virtuális kép előtt

A szalma csak kellék, és a jászol soha nem üres

Szenvedélyes töprengés egy virtuális kép előtt

(Zenei melléklettel)

Graphics: D. Hoffer E.

Nagyon rossz tulajdonság az, amikor bárki saját tapasztalat-bőségének birtokában, igazának biztos tudatában másokat bármilyen közvetlen módon befolyásolni igyekszik. Nem szerencsés ez még akkor sem, ha az orientálás a legnagyobb jóindulattal, egy vitathatatlanul magasabbrendű érték irányában történik.
Nem tehetek róla, mégis újra és újra megdöbbent, ha valaki a legártatlanabb arccal bizonygatja saját igazát, amikor nyomorultságát, mint a meg nem született gyermekeinek okát tárja elém, miközben önmagát is sokszorosan becsapja.
A jelen kor pápáját egyre többen ismerik el, mint a jóakarat, a következetesség, a keresztény élet gyakorló megélőjét. Ő beszélt sokat az élet és halál kultúrájáról, az életszemlélet változásának szükségességéről. Nemrég - saját szakmámban, melynél közvetlenebb életszolgálat kevés van -, egy értekezlet legnagyobb felszisszenését az váltotta ki, amikor valakit - kollégát - emlegetve kitudódott, hogy neki 8 gyermeke van.

Fel kell-e tennem a kérdést, hogy mi vezetett odáig, hogy ilyen elvont eszmefuttatással terheljek másokat? Az edény egyszer megtelik és kicsordul.


Arra gondoltam, a keresztény ember számára mennyire egyértelmű (lehet) a karácsonyi jászol, benne az Élet (mely hite szerint az ő továbbélésének, örök életének záloga.) De ki van, mi van a többiek jászolában?
Ha üres a jászol, akkor az életnek nincs értelme,ilyen csak öngyilkosjelöltek karácsonya lehet. De a feldíszített Betlehem, minden szükséges dologgal együtt többnyire megvan: ott áll a jászol, benne a szalma, mint kellék, és soha nem üres. Talán magunk sem tudjuk, hogy mit teszünk bele. Jó esetben legalább a név továbbvivőit, életünk folytatóit, akik talán mások, talán jobbak lesznek (ó, nem szűnő utópiák!). Autót, lakást, kertet, egzisztenciát, sikert, megjósolt hossz-t és bessz-t (ez eddig elég általános), stukkós újrafestést, dominikai utat, tele jégszekrényt és betétkönyvet, drága szilvesztert, gyűlölködő elválást, önkeresést és -megvalósítást (ez már sokkal konkrétabb).
Nem kérdéses, hogy a karácsony akkor is az lehet, ha bárki alternatív, nem tisztán keresztény tartalommal tölti meg. De nevezhető-e karácsonynak, ha az élet helyett halott dolgok kerülnek a bölcsőbe, ha halottat, halott dolgokat dajkálgatunk a fenyőág, az ég alatt?
Ügyeskedéssel persze minden magyarázható, de életre nem kelnek a dolgok, a jászlak pedig elégnek mint szükségtelen tárgyak a világ újonnan emelt oltárain.

- DI -