CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Lélektől lélekig

1999. június 13., vasárnap 00:00


Kifejezések másként

Az evangélium világa

Kifejezések másként
Az evangélium világa

.Amikor látta a tömeget, megesett rajta a szíve, mert olyan volt, mint pásztor nélkül a juhok: elcsigázott és kimerült.„Az aratnivaló sok, de a munkás kevés” - mondta akkor tanítványainak. - „Kérjétek hát az aratás urát, küldjön munkásokat az aratáshoz.” Összehívta tizenkét tanítványát, s hatalmat adott nekik, hogy kiűzzék a tisztátalan lelkeket, és meggyógyítsanak minden betegséget, minden gyengeséget. A tizenkét apostol neve a következő: Az első Simon, más néven Péter, aztán testvére András, Zebedeus fia, Jakab és testvére János, Fülöp és Bertalan, Tamás és Máté, a vámos, Jakab, Alfeus fia és Tádé, a kánai Simon és a karióti Júdás, aki később árulója lett. Ezt a tizenkettőt küldte Jézus, megparancsolva nekik: „A pogányokhoz vivő utakra ne térjetek rá, s a szamariaiak városaiba ne menjetek be! Forduljatok inkább Izrael házának elveszett juhaihoz! Menjetek és hirdessétek: Közel van a mennyek országa! A betegeket gyógyítsátok meg, a halottakat támasszátok fel, a leprásokat tisztítsátok meg, a gonosz lelkeket űzzétek ki! Ingyen kaptátok, ingyen is adjátok.(Mt 9.36-10,8)

Néhány sajátosan jézusi fogalommal ismerkedhetünk meg ebből a kis részletből:
Tömeg, amely elcsigázott és kimerült. Mi másmilyennek ismertük meg a tömeget a focipályák környékéről, a tüntetésekről, a gyűlésekről, a seregből, a választásokból. Pedig tömegében ilyen az ember, bármennyire is másnak mutatja magát, bármennyire is más a felszín. Menekültek és tanácstalanok, elűzöttek, az édentől keletre letelepedettek, kiszolgáltatottak, ha a valóság elfedésére nincs lehetőség. És Jézus sajnálja őket.
Tizenkettő a tömegből és egy választás, Júdásé, amely visszautasíttatott. Ma hányan választatnak ki a milliárdból és hányan a Júdások, hogy Jézus a bűnökben napról napra elárultasson ? Lesz-e egy Péter, a megkülönböztetett, az első, aki a szolgák szolgája, hogy a szavakat a jellemzésére és ami fontosabb, az elfogadására immár az ökumenében is megtalálják?
Hatalom, de nem uralkodásra, hanem szolgálatra. A gyengeség megszüntetésére, hogy ne izmaink dagadjanak, hanem a gyengeségben legyünk erősek. Mintha hasonlót hallottunk volna a miniszterelnök pannonhalmi beszédében a lehetőségekről, mint részéről az elmúlt év felfedezését. De ő legalább felfedezte, bevallotta, amíg mások még mindig másként képzelik. Mi felfedeztük-e a hatalmat a segítésre, s ha nem mi tesszük, hanem közvetítünk, akkor ingyen és bérmentve ma is...?


- DI -