CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Sportcentrum

2000. március 20., hétfő 00:00


A nõi play off elsõ köre

A GYSEV és a Posta is botladozott

LEHANGOLÓ RÁJÁTSZÁS-KEZDET

GYSEV-RINGA - BSE-ESMA 66:65 (35:33)


Nagyon kellemetlen volt nézni is, ami a pályán történt, hát még milyen kellemetlen lehetett a pályán és annak közelében lenni. Mert ugye emberek vagyunk, és lehetnek rossz napjaink, na de ilyen gyakran és ennyire!? Nem szabad elfelejteni, hogy ez a csapat profi a szó valamilyen értelmében, mert, hogy nem a mutatott teljesítmény szerint, az biztos. Még a hozzáállás is megkérdõjelezhetõ egyeseknél. A sztárnak kikiáltott Mandic és Donkó sorozatos teljesítménye nagyon kevéssé emlékeztet hivatásos játékoséra. Mandic sorozatosan felelõtlenül dobja el a labdát, valami borzasztó gyenge százalékkal dob, még nem is túlzottan kiszorított helyzetbõl. Egy jól fizetett játékosnak tudnia kell, hogy mikor kerül jó formába, mit kell tennie ahhoz az edzéseken, hogy a mérkõzésen hozza formáját. Ehhez nem az edzõ utasítása kell, hanem a saját maga meggyõzõdése, hiszen mindenki saját magát ismeri legjobban. Végezzen külön dobóedzéseket, ha kell, vagy erõsítsen, vagy pszichésen készítse fel magát. Donkó bizonyos fokig az ellenkezõje Mandicnak. Õ általában csereként áll be. Amikor az edzõje elküldi melegíteni, hogy bemelegedve álljon be, akkor feláll, odamegy a cserepad végére és bemelegítés gyanánt álldogál, nem csinál semmit. Amikor beáll, persze, hogy nincs bemelegedve, percekig a legjobb helyzeteket sem vállalja el, hanem alig várja, hogy megszabaduljon a labdától. Egy idõ után a kényszer és a fokozatos bemelegedés hatására elvállal egy-két dobást, ami vagy bemegy, vagy nem. Most szerencsére dobott három kosarat a kényszer hatására, mert veszve volt a mérkõzés. Vilipicsrõl is lehetne írni néhány gondolatot, annak ellenére, hogy Õ gyakran nagybetûs, pedig teljesítménye szerényen szólva is hullámzó. Kombinációs képessége igen gyenge, ugrani nem tud és technikailag is képzetlen. Hát akkor ki nyeri a meccseket? Végül is ez a csapat nyeri, de hogyan? Van egy Poto-Eördögh páros, akik végig lelkesen és hasznosan játszanak, még akkor is, ha nem megy nekik. Nagy akarásuknak legtöbbször meg is van az eredménye, csapatukat kihúzzák a gödörbõl és gyõzelemre viszik. Persze, az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy a GYSEV sok jónak nevezett játékos elegye, és a szerényebb képességû ellenfelekbõl álló társaságot akkor is legyõzik, ha ilyen gyenge napot fognak ki. De mi lesz akkor, ha bejutnak a döntõbe?! A Pécs már nem gyengébb játékosok gyûjteménye, ellenük már a jó formát kellene mutatni! Bízzunk benne, hogy akkor azt fogják mutatni. A remény hal meg utoljára.

Magáról a mérkõzésrõl már nincs sok írnivaló. Az elsõ félidõ is kiegyenlített erõk küzdelmét hozta, rengeteg bosszantó hibával. A félidei 2 pontos hazai vezetés mutatta, milyen volt a játék képe. Ez a második félidõben csak romlott - pedig nehéz volt elképzelni, hogy még lehet rajta rontani. A BSE kicsit kevesebb hibát vétett, és a 29. percben 10 ponttal, 55:45-re vezetett. Ekkor megindult a nagyobb sebességre kapcsolás. A 36. percben sikerült 3 pontra megközelíteni a vendégeket. Persze, ilyenkor nehéz teljesen új fejezetet indítani. Az utolsó másodpercekben is még egy pontos vendégelõny volt. Eördögh Edit ismét megindult a bal oldalon, és erõszakos betöréssel 3,8mp-cel a befejezés elõtt sikerült kosarat dobnia - ezzel vette át a vezetést a GYSEV. Az idõkérést követõ támadást már nem tudta eredményesen befejezni a BSE, és megszületett a nehezen kicsikart hazai gyõzelem. Ezzel 1:0 a három gyõzelemig tartó páros mérkõzés.

GYSEV: Poto 9/3, EÖRDÖGH 19/3, Mandic 4, Hollósy 6, Vilipics 15, Cs: Donkó 6, Radnóty 2, Dénes 5/3, Edzõ: Saeed Armaghani.

BSE: SZUMNYIKOVA 13/3, THOMAS 28/12, Szélesy 2, Nagy D. 8, Fábián 4, Cs: Mészáros 2, Vajda 6, Turóczi 2, Edzõ: Sapszon József.

SOPRONI POSTÁS-TABÁN TRAFIK - CONIFEC-PETÕFI NYOMDA KKC 59:52 (26:24)


Úgy nézett ki, hogy a Postás lányok jól megfigyelték az elõzõ napi GYSEV mérkõzést, és utánozni akarták. Sokáig a vendégek vezettek, pedig a sérüléssel bajlódó Ambrus is pályán volt, és az õ pontjaival tartotta magát a soproni társaság. A 9. percben 11:11 volt az eredmény. A 14. percben 21:18-ra a hírös városból érkezettek vezettek. Aztán a 18. percben 26:21-re már a hazaiaknál volt az elõny, amit a félidõig 2 pontra csökkentettek a vendégek.

A második félidõben a kecskemétiek ráijesztettek Szenesékre; a 25. percre néhány pontos elõnyre tettek szert. Ekkor Szenes és Bíró pontosabban célzott, így a 29. percben már 40:33-ra vezettek a soproniak. Veres is pályára lépett, és egy fault utáni szerencsés kosárral, valamint a bedobott büntetõvel õ is feliratkozott a dobólistára. A vezetés a 36. percre megint lecsökkent 46:43-ra, de ezután, a nem túl erõs vendégek asszisztálása mellett, sikerült a különbséget 7 pontra növelni. Ez a találkozó is méltatlan volt az alapszakasz harmadikjától a play offban elvárható teljesítményhez.

Ezzel 1:0 a Soproni Postás javára a három gyõzelemig tartó play off elsõ körében az eredmény. Postás: Delmis 2, SZENES 11/6, Fodor 9/3, Ambrus 16, Bakai 4, Cs: BÍRÓ 12, Ördög -, Szemerédi -, Veres 5, Englert -. Edzõ: Meszlényi Róbert.

Kecskemét: PARADIZ 11/9, KOVÁCS A. 13, Herbster 7, Dzsuver 4, Vojnics 6, Cs: Horváth A. 8, Eperjessy 3/3, Vida -. Edzõ: Novák Gábor.

Tvordy György