CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Lélektől lélekig

1998. szeptember 26., szombat 00:00


A Lélek emberei...

Világhírű bencés tudós volt a KÉSZ vendége

A Lélek emberei...

Világhírű bencés tudós volt a KÉSZ vendége


Szeptember 26-án 16 órakor megtelt a volt Horváth ház, az Orsolyita Iskola Kollégiumának díszterme, hogy meghallgassák P. Békés Gellért OSB-t. Mint a KÉSZ Hírlevél programajánlatában már jeleztük, a neves bencés tudós, irodalmár, akinek neve kitörölhetetlenül íródott bele a magyar bibliafordítás történetébe, a Szentlélek éve kapcsán vállalt előadást a KÉSZ Soproni Csoportjában. Az előadás címét II. János Pál Dominum et vivificantem kezdetű apostoli leveléből kölcsönöztük:"A Szentlélek, aki az Egyház önazonosításának alapja, aki a benső ember megerősítője, aki minden idők eszkatológikus imájának indítója."


Az előadás alapgondolata a "Krisztus, aki a Lélektől fogantatott és Krisztus, aki a Lelket elküldötte"(a téma iránt érdeklődőknek ajánljuk a Vigilia ez évi 6. számát, ahol ugyanerről olvashatnak P.Békés tollából).


Gellért atya, aki napjainkban ünnepelte papságának 60 évfordulóját gyémántmiséjével Pannonhalmán, akinek névnapját is a közelmúltban ünnepelhettük, saját életére visszatekintve, saját példáján, mintegy tanuságtételben beszélt a Szentlélek évében arról a Lélekről, aki vezet, aki Szent Ágoston szavaival "belső vezetőnk".


A sok elhangzott gyakorlati példa egyaránt szólt az Ökumenikus Mozgalomról, aminek Ladocsi Gáspár püspök úr mellett vezetője Gellért atya is és a Lélektől vezetett emberekről, akiket az Egyház ma szentként tisztel és akik ennek a "címnek" Krisztus kezéből ismeretlenül is várományosai.
Köszönjük Gellért atya! Isten éltesse sokáig!

Fotó és szöveg- DI -