CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Lélektől lélekig

1998. december 18., péntek 00:00


A Cursillo Sopronban

Az imaközösség hálaadása

A Cursillo Sopronban

Az imaközösség hálaadása

A Cursillo történetéből: A Cursillo története sohasem volt izgalmas, de mindig érdekes. Nem véletlenül keletkezett. A Katolikus Akció a két világháború között a világi híveket akarta bevonni az Egyház apostolkodási munkájába.Mallorca szigetén a Katolikus Akció Ifjúsági Csoportjának munkája 1941-48. között leginkább abból állt, hogy lelkileg előkészítették a Santiagóba induló ifjúsági zarándokokat. Ebből származik a Cursillo zarándok stílusa és az apostolkodás eszméje.
A Kat.Akc. fiatal munkásai évről évre egy rövid, három napos tanfolyamra (Cursillo) jöttek össze. Céljuk a vezetők továbbképzése és új tagok toborzása volt a vallásos élet külső peremén állókból. 1949. januárjában egy Santiágóba induló zarándoklatra való felkészülés során merült fel komoly szándékként a mozgalom megalapítása. Célként Szent Ignác lelkigyakorlatával szemben, mely a különböző igazságok felismerése alapján teszi lehetővé életünk rendezését, a Cursilloban a kegyelmet élik meg a tagok és árasztják ki másokra. Ennek a zarándoklatnak az ifjú vezetői élték át mindazt először a három napos lelkigyakorlat során, amit azóta a sok millió cursillós mind megtapasztalt.A cursillokat először San Honorato kolostorában tartották, a második szakasz cursillóinak helye Montesion. Az Ultreya (a cursillók sikereit támogató háttérimádság) ekkor kezdett alakot ölteni.

Manacor már a Cursillo terjedését jelzi: egyre többen jönnek az Katolikus Akción kívülről, más országokból és most elindult a felnőtt cursillo is. 1953-tól tartottak cursillokat Valenciában, majd Madridban, a spanyol szárazföldön. A következő évtized a latin-amerikai elterjedés ideje.1990-ben a világ 48 országában 1 millió 500 ezer cursillót tartottak.

Magyarországi központja Kőszeg, a Kőszegi Könyvtárban 60 cursillós könyv található, a világban több, mint 600 könyvet adtak ki a mozgalom könyvkiadói.

A cursillo egészén belül három nagy egységet különböztetünk meg: az előcursillot, a cursillot, és az utócursillot. A három rész szerves egység.

Az előcursillo nem más, mint a személyek és a környezet kiválasztása, valamint a jelöltek felkészítése a cursillora.
Felkészítik a jelölteket, hogy elfogadják a cursillo tanítását és azt átéljék.A jelöltekkel egyenként foglalkoznak és nem mint közösséggel. A cursillo az egyes embert keresi, hogy a közösségbe vigye őket. Kereszténnyé formálják az embert, hogy ezáltal kereszténnyé formálódjék a világ.A cursillo mindig egyházi jóváhagyással történik. A helyi püspök engedélye szükséges hozzá. A cursillo ereje az ima: csak imaháttérrel szabad cursillot tartani! A cursillót az "utó-cursillo", a három napos lelkigyakorlat után az "örök negyedik nap" megélése követi csoportokban.

Sopronban Finta József atya az Orsolya téri Iskolából indította útra a tantestületből az első csoportot kb. 5 évvel ezelőtt Kőszegre. Azóta a csoport rendszeres ima-összejöveteleket tart és éli az "örök negyedik napot", visszajárnak Kőszegre és segítik az ott folyó munkát is.

A Cursillo Mozgalom időszaki értesítője a "Kőszegi Hírek", magyarországi híradója a "de colores".

A Cursillo közösség évvégi hálaadó szentmiséje a Szent István templomban 10 órakor 1998.dec.28-án A soproni Cursillo közösség szeretettel meghívja Önt és kedves családját évvégi hálaadó szentmiséjére és a szentmise után a hittanteremben tartandó Ultreyára. A háttérimádsággal egybekötött vendégséget is tartanak.Egyúttal kegyelemteljes karácsonyi ünnepeket és boldog újesztendőt kívánnak mindenkinek!


- DI -