CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Lélektől lélekig

1998. november 22., vasárnap 00:00


Egy meghosszabbított mandátum...

Krisztus Király ünnepén

Egy meghosszabbított mandátum...

Krisztus Király ünnepén


Számunkra, akik csak a szilveszteri pezsgő enyhe bódulatában tudunk évet váltani szokatlan a helyzet: az egyházi év utolsó vasárnapján Krisztus Királyt ünnepeljük. Ritka dolog a világi vezetők újra-választása a szokásos négy éves mandátum után, de előfordul. A demokrácia lehetőségei meglehetősen szűkösek, így vagy próbálunk újat, vagy marad a régi. mert nincs jobb.Hogy egy ilyen rövid időszak után csak a kortesbeszédek dicsérjék a(z) (újra)megválasztandót, nekünk, akik már néhány név tündöklését és bukását megértük, természetes. Újszülöttek pedig vannak - ha lényegesen kevesebben is -, számukra pedig minden vicc új.

Biztos, hogyha néhány évszázaddal később történik mindaz, amit az Újszövetség könyvei történetileg leírnak, nem Krisztus Királyt, hanem Krisztus elnököt vagy Polgármestert, vagy Vezért ünnepelnénk? A királyság lényegi elemének tartották egykor, hogy "Isten kegyelméből...". Noha nem felezgették a szavazatokat, hogy kijöhessen az 50 százalék+1, mégis, sok tekintetben mintha elkötelezettebbek lettek volna királyaink, akiknek igencsak különbözők voltak képességeik...

Az emberek bizonyos korokban választhattak és ma is csak egy pontig szabad ez a választás, hogy kit ismernek el királyuknak, kinek a vezetését tudják helyeselni, mint saját választást. A keresztény hit is meghagyja a szabad választás lehetőségét, csak a választás, az érvényes élettér helyét teszi át máshova. Annak a Királynak az országa, akit ezen a hideg és havas vasárnapon ünnepelünk, nem világi ország.

Ténykérdés, hogy van-e másik országunk, mert ebben a világban nem Ő a király. Hit kérdése, hogy személyesen elhisszük-e Neki, hogy van egy másik ország, amiről Zorán is énekel. Pedig ez a másik ország már bennünk is van. Vagy folytatása ennek a világnak, vagy másik királyt választunk. Nem egy napra, nem egy választási periódusra, hanem a végtelenségre. Nehéz és minden tettünkben és gondolatunkban megújítandó választás és az állampolgárságot bizonyítandó lehetőség.

A világ legdemokratikusabb választása. Minden szavazat 100%. Nekem, neked, mindenkinek egyénileg a szabad akarat, a szabad döntés jogán.Ő, aki sokaknak a királya, nem erőszakoskodik, csupán megkérdi az egyházi év utolsó vasárnapján: tényleg király-e Ő benned vagy más ül a trónon? Ez a mandátum már meghosszabbíttatott. De minden választási periódus egyszer lezárul.



-DI-