CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

1999. január 28., csütörtök 00:00


A Gyermek és Ifjúsági Központ felújított épületének átadási ünnepségének ünnepi köszöntője

Megnyitotta kapuit a GYIK!

A Gyermek és Ifjúsági Központ felújított épületének átadási ünnepségének ünnepi köszöntője


Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves Fiatalok!

Márai Sándor imént elhangzott gondolatai lengik be a termet "vándorok vagyunk és mindennap tovább kell mennünk… Hisz nem tudhatjuk, hogy elérünk-e a végcélig…"
Másik gondolata: "…csak a jellemünkhöz való hűség óvhat meg az elbukástól, nem pedig a tapasztalat."
Talán azért tudtam ilyen gazdag életet élni, mert a jó indíttatás /család-iskola/ után hű voltam önmagamhoz.
A 60-as évek elején voltam gimnazista. Korán rájöttem arra, hogy csak akkor tehetek valamit az emberekért, ha olyan pályát választok, ahol az "egész népemet…" gondolat jegyében cselekedhetek, így lettel népművelő. Dolgoztam a Pataki Istvánról elnevezett ifjúsági házban, majd az Úttörőházban, 1994-től Gyermekek Házában.
Egy integráció eredményeként a Liszt Ferenc Művelődési Házban, s a 60-as 70-es évek országos nagy rendezvényei /Soproni Országos Diáknapok, Soproni Ifjúsági Napok, Országos Diákjárók Országos Találkozója…./ pedig itt a volt SOTEX Kultúrházban okoztak maradandó élményeket.
Mondhatom, a közművelődési szakemberek között mára egyedüli pálya nem elhagyó vagyok.
A nyolcvanas évek derekán a Liszt Ferenc Művelődési Házba bejött egy fiatalember gyakorlatra, ő volt Farkas Gábor leendő művelődés-szervező, tanár úr, aki ma ezen a színpadon rendezte az előbb látott színpadi játékot.
Mintegy húsz év választ el s közel azonosan gondolkodunk a világról. A lehetőség nyitva van mindenki előtt!
Közös a célunk az új központ szakmai feladata, hogy a fiataloknak személyiséget fejlesztő tartalmas szabadidő eltöltést biztosítson, értük – velük.
Formailag az intézmény szakmai erőssége lesz a kiscsoportos tevékenység /szakkörök, klubok, tanfolyamok, önszerveződő kisközösségek…/ az oktatást segítő tevékenység /találkozók, tehetséggondozás, ../ és az alkalmi szabadidős programok / koncertek, ifjúsági bálok, GYIK-bulik, táncházak…/
Azt kell adni, amit a fiatalok szeretnének, és azt amit szeretniük kellene!
Ebben nagy segítséget adhat a ház diákönkormányzata, a háztanács. Az ő feladatuk a gyermekek és fiatalok, valamint a felnőttek közötti összekötő szerep.
A háztanács elnöke Hanis László, komoly középiskolai diák-önkormányzati múlttal, tapasztalattal rendelkező dolgozó fiatal, aki az elnökséggel és a tagokkal együtt – akik önkéntesen jelentkeztek erre a feladatra – rövid időn belül felnőnek a feladathoz és reményeim szerint nem fog bennük csalódni a város ifjúsága és felnőtt társadalma.
Köszönet a volt és jelenlegi önkormányzati testületnek a döntésért, az anyagiak biztosításáért, a csornai BAUKOM RT. dolgozóinak a kivitelezésért, akik a MESTERVONAL KFT. tervezőinek, valamint a Gyermek és Ifjúsági Központ munkatársainak elképzeléseit valóra váltották. Köszönet a munkatársaknak, hozzátartozóiknak és saját családomnak, hogy az elmúlt 16 hónapban kitartottak mellettünk, biztattak, bátorítottak a nem kis feladat végrehajtásában. Meg van a lakás, most jön az otthonteremtés!

Elmondta: Sógor Ferenc
Ügyvezető igazgató