CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Lélektől lélekig

1998. október 29., csütörtök 00:00


Sopron a nyugat kapuja volt a reformáció idején

Soproni Protestáns napok

Sopron a nyugat kapuja volt a reformáció idején

Soproni Protestáns napok


Az idei, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 150 éves jubileumán szervezett Országos Protestáns Napok rendezvénysorozatának soproni indítása jelzésértékűnek tekinthető - mondta Züng Tamás, a Soproni Evangélikus Gyülekezet lelkésze, a soproni eseményeket értékelve. Sopron régi protestáns város, amelynek szellemiségét évszázadokon keresztül meghatározta a reformáció gondolatvilága. Bár a kitelepítések és az elmúlt rendszer megtizedelték a város protestáns felkezeteit, az evangélikus gyülekezet iskoláit elvették, így a közösségek nehezen élték túl a rendszerváltást. Még most is keresik a helyüket a protestáns egyházak, de már látható egy új kezdés, amelynek jelei az evangélikus iskolák elindulásában, s talán ebben a rendezvénysorozatban is megmutatkoznak. Sopron a nyugat kapuja volt a reformáció idején, ahonnan a lutheri gondolatok eljuthattak az egész országba, s ezt a kiemelkedő szerepét kell, hogy a jövőben visszanyerje a város.


A program október 27-én 18 órakor indult az evangélikus templomban, ahol a város polgárai és a meghívott vendégeken kívül résztvettek a 4 soproni evangélikus iskola diákjai is. A teljesen megtelt templomban Züng Tamás, lelkész köszöntötte a megjelenteket, majd D. Szebik Imre, evangélikus püspök hírdette az Igét. Prédikációjában kiemelte a keresztyén ember felelősségét a társadalomban. Az igehírdetés után Dr. Márkus Mihály református püspök ismertette az 1848-as egyházakról szóló XX. törvény mai üzenetét. A törvénnyel az állam tette meg azt a lépést, hogy Magyarországon elfogadottakká váljanak a nem-katolikus egyházak is. Ez a törvény tette lehetővé, hogy az országban szabadon munkálkodjanak a protestáns egyházak. Az istentiszteleten az evangélikus iskolák diákjai és tanárai is vállaltak szolgálatokat énekekkel és szavalatokkal.


Az istentisztelet után az Erdészeti Múzeumban Dr. Molnár Ambrus, református néprajzkutató nyitotta meg a Forradalom a Kárpátalján című kiállítást.


A rendezvénysorozat másnap 10 órakor folytatódott a Soproni Egyetemen, ahol egésznapos teológiai fórumot tartottak az egyházi jogegyenlőségről és az egyházi szükségek teljesítéséről, annak társadalmi-politikai és spirituális-egyházi aspektusairól.


Jelzésértékűnek tekinthetjük azt is, hogy a kétnapos rendezvényen 4 protestáns felekezet (református, evangélikus, baptista, metodista) lelkészei és hívei vettek részt barátsággal és teljes egyetértésben. Különbözőségek vannak -mondta Züng Tamás evangélikus lelkész- a protestáns felekezetek egyházszervezetében, tanításában, de egy az Istenünk az Úr Jézus Krisztus. Ezen az ünnepen megszorítottuk egymás kezét, s talán van nyitottág a közös szolgálatra is.



- Merényi Zoltán -